Mijn favorieten (0)

De kosten van een ligplaats in de jachthavens verschillen aanzienlijk. Dit klinkt in eerste instantie wellicht een beetje vreemd, maar het gaat met een ligplaats voor een motorboot of zeilboot niet anders dan met alles wat we kopen, huren of gebruiken. Hebben we het over een basic ligplaats, wel of geen stroom, hoe is de locatie, zijn er extra faciliteiten zoals douches en toiletten, speelvoorzieningen voor de kinderen, etc. Allemaal zaken die de prijs van een ligplaats beïnvloeden. Over het algemeen speelt het geen rol als je een boot gaat huren in het voorseizoen of dat je gaat varen in de zomervakantie

Wat betekent liggeld eigenlijk?

Liggeld betaal je als je met een boot een ligplaats "huurt" in een jachthaven of op andere aanlegplaatsen waar het is toegestaan om de nacht door te brengen in een boot. Deze voorzieningen vragen een fikse investering en onderhoud voor de eigenaar of gemeente, waardoor er betaald moet worden om hier met een boot te overnachten.

Particuliere- of gemeentelijke ligplaats

De kosten van het liggeld zijn er naast alle faciliteiten, locatie en luxe-niveau ook nog afhankelijk van of het ligplaatsen in een jachthaven van een bedrijf zijn, of van een gemeente. Vaak hebben gemeentelijke jachthavens of aanlegplaatsen prima basisvoorzieningen zoals degelijke aanlegplaatsen, stroomvoorzieningen, douches en toiletgebouwen. Bij commerciële ligplaatsen zijn de prijzen sterk afhankelijk van het niveau en de faciliteiten.

De kosten van de ligplaatsen voor een boot

Gemiddeld berekenen de gemeentes voor het liggeld in een jachthaven  inclusief stroom circa € 1,40 per meter van de boot, per nacht. De berekening is bijna altijd op de lengte van het schip gebaseerd. Ligplaatsen zonder stroom kosten gemiddeld € 1,00 per nacht. Let op, deze tarieven voor het liggeld in een haven zijn exclusief toeristenbelasting. 

Toeristenbelasting

De hoogte van de toeristenbelasting verschilt ook per gemeente. Gemiddeld is dit ongeveer € 1,25 per persoon! De totale prijs van het liggeld is altijd wel gebaseerd op beide bedragen samen in 1 tarief. Dus: ligplaats + toeristenbelasting p.p. is het tarief van het liggeld voor een boot! En als je gaat varen met huisdieren dan wordt daar meestal ook een extra bedrag voor gerekend.