Mijn favorieten (0)
Aanleggen Marrekrite
Foto: Friesland Boating

Als men denkt aan varen, dan denkt men al gauw aan Friesland. Zo gek is dat niet, want Friesland bestaat voor maar liefst een derde uit water. De provincie Friesland wordt dan ook niet voor niets "internationaal" genoemd. Dit komt door haar vele meren, waterwegen en open landschappen. Met de idyllische dorpjes en steden tussen al die waterwegen, is Friesland een geliefde plek voor de watersport. Friesland kent vele commerciële en gemeentelijke jachthavens waar men tijdens een vaarvakantie kan aanleggen. Hier kun je onder andere gebruik maken van het sanitair en stroom. Mocht je voor een unieke beleving willen gaan, dan kun je de Marrekrite aanlegplaatsen midden in de natuur echt niet overslaan. Op deze pagina vertellen we je er alles over. 

Aanlegvoorzieningen in het buitengebied

Recreatieschap Marrekrite onderhoudt zo'n 40 km aan aanlegvoorzieningen in het buitengebied. Zij bieden elke dag meer dan 3.500 schepen een aanlegplaats op circa 300 locaties. Als watersporter mag je hier maximaal 3 dagen gratis aanleggen. Je kunt hier geen gebruik maken van stroom of sanitair. Recreatieschap Marrekrite wil de jachthavens niet in de weg zitten en daarom is het idee om wel na een paar dagen weer van deze plek af te gaan. Zo ondersteunen zij de economie. Wel zetten ze zich in voor het vuilwater probleem. Er staan 3 "hûskes" op het veld, ook wel drijvende inzamelstations genoemd. Hier kun je het vuilwater afgeven. 

Marrekrite aanlegplaatsen
Foto: Maran Yachtcharter

De drukst bezochte Marrekrite ligplaatsen

1. Sânmar-Grutte Gaastmar - De Hemmen - FL18
2. Jetesleat - Moalsek - FL20
3. De Fluezen - Langehoekspôlle en Nije Krûspolle - FL 23 en FL 28
4. Alde Feanen - Kop van Wiegersma en Jacobi - PR07 en PR09
5. Alde Feanen - Rengerspôlle - PR20 t/m PR25
6. Alde Feanen - Langesleat en Beekhûspôlle - PR68 en PR06
7. Wide Ie - Aegehoek - PR45 t/m PR47
8. Pikmar - Suderburd - PR51
9. Jouster Feartsje - It Grut Skar - SN23
10. Langwarder Wielen - De Kaai - SN58
11. Noarder Alde Wei - gehele lengte - SN60 t/m SN66, SN86
12. Tjûkemar - Marchjepôlle - TJ15

De focus ligt op duurzaamheid

Wanneer er nieuwe aanlegplaatsen gebouwd worden, wordt de focus sterk gelegd op duurzaamheid. Er wordt bijvoorbeeld gerecycled kunststof en beton ingezet om het gebruik van hardhout volledig overbodig te maken. Ook verlengen we hiermee de levensduur van de aanlegplaatsen van 25 jaar, naar 50 tot 75 jaar. Ook worden er nieuwe typen voorzieningen ontwikkeld, zoals de MarBoei. In 2013 is de eerste gelanceerd en inmiddels zijn deze met bijna 100 stuks verspreid over heel Friesland. 

Vaarvakantie in Friesland

Kosten van de Marrekritewimpel

Het aanleggen aan de vele mooie Marrekrite ligplaatsen kost je helemaal niets. Maximaal drie dagen kun je dezelfde ligplaats gebruiken zonder kosten voor het liggeld. Recreatieschap Marrekrite onderhoudt de voorzieningen en zorgt ervoor dat deze veilig en netjes zijn. Ook maaien zij het gras en zorgen ze ervoor dat de afvalcontainers geleegd worden. Zoals je misschien wel begrijpt, kost het veel geld om deze taken uit te voeren. Maar jij als watersporter kan een steentje bijdragen. Koop een Marrekritewimpel en draag direct bij aan het in stand houden van deze unieke, vrije ligplaatsen in Friesland. De opbrengst hiervan wordt gebruikt voor de herbouw van voorzieningen.

Klein 18x24 cm = € 15,00
Middel 30x40 cm = € 20,00
Groot 50x70 cm = € 25,00

Waar kun je een Marrekritewimpel kopen?

In februari vindt altijd de beurs "Boot Holland" plaats waar je als watersporter een wimpel kan kopen. Daarnaast is de wimpel op heel veel verschillende plekken in Friesland te koop. Je kunt bij de meeste VVV's, watersportbedrijven, bootverhuurders en jachthavens wel terecht. Bekijk de Wimpelverkooppunten. Ook kun je de wimpel via de webshop van Recreatieschap Marrekrite kopen. In dat geval betaal je verzendkosten bovenop de wimpelprijs. 

Op de website BotenverhuurinFriesland.nl vind je meer informatie over De Marrekrite en haar doelstelling, samenwerkingen e.d.