Tijden bruggen en sluizen Friesland 2023

Tijden bruggen en sluizen Friesland 2023

Dokkumer Ee brugFoto: Dokkumer Ee brug

Algemene informatie bruggen en sluizen in Friesland.

Van 1 november 2022 tot 1 april 2023  worden de bruggen in heel Friesland alleen op afspraak bediend. Niet "even een belletje en we komen er aan" maar je moet tenminste 2 uren van te voren bellen. Hiervoor is de zgn. "vaarweg-telefoon" beschikbaar. Deze is iedere maandag t/m vrijdag van 08.30 t/m 16.00 uur bereikbaar via nummer 058-2925888.

Bedieningstijden bruggen en sluizen in Friesland tijdens het vaarseizoen 2023

De openingstijden van de bruggen en sluizen in Friesland tijdens het vaarseizoen vindt je op deze kaart>>. Voor bruggen met uitzondering op de standaard bedieningstijden van de bruggen, actuele stremmingen of te verwachten oponthoud check je de website www.vaarweginformatie.nl of op Twitter het account van Scheepvaart Friesland.

Openen en sluiten van bruggen in Friesland op afstand

Het is niet meer zo dat bij iedere brug nog een brugwachter zit met een klompje aan een stok. Steeds meer bruggen in Friesland worden namelijk centraal op afstand bediend. Het is dan ook verstandig om met jouw motorboot of zeilboot te wachten binnen het zicht van de camera's. Op drukke momenten is dat uiteraard niet nodig. 

Mocht het niet alleen op het water druk zijn maar ook op de wegen, dan kan de brugwachter omroepen dat alle wachtende boten zich eerst gereed maken voor het doorvaren waardoor de brug niet onnodig lang open blijft.

Bediening voor beroepsvaart buiten de standaardtijden

De beroepsvaart kan buiten het recreatieve seizoen rekenen op ongeveer dezelfde tijden als buiten het recreatieve seizoen. Voor de beroepsvaart geldt ook dat zij minimaal 2 uren van tevoren moeten bellen naar 058-2925888. Dit nummer is ook voor de beroepsvaart bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 16.00 uur.

De volgorde van doorvaren

Als je in Friesland aan komt varen bij een gesloten brug of sluis waar al een aantal boten liggen te wachten, dan hoef jij je niet druk te maken over waar jij jouw boot moet stilleggen. Je sluit gewoon aan  achteraan de rij met wachtende boten. 

Brugtijden in het naseizoen en de winter

In het najaar en in de winter zijn de bruggen en sluizen in Friesland van 1 november t/m 1 april tussen 9.00 - 17.00 uur op afroep open. Op zon- en feestdagen worden deze niet bediend.

Voor de bedieningstijden en bereikbaarheid van de gemeentelijke bruggen in Friesland gelden in principe dezelfde regels en bedieningstijden. Voor de gemeentelijke bruggen kun je echter beter wel eerst informeren bij de betreffende gemeente in Friesland.