De voordelen van een boegschroef en hekschroef

Een boegschroef én een hekschroef hebben beide grote voordelen voor het varen op een motorjacht én ook op een zeiljacht. We zullen in dit artikel een aantal voordelen van deze 2 belangrijke onderdelen in beeld brengen. Zowel op een motorjacht als een zeiljacht! Lang geleden werd een boegschroef en vooral ook de hekschroef hoofdzakelijk in boten vanaf ± 10 meter lengte gebouwd, maar tegenwoordig worden ook de kleinere boten vaak van deze handige en veilige toevoeging voorzien.

Wanneer gebruik je de boegschroef en hekschroef?

Een boegschroef is onmisbaar bij het manoeuvreren in allerlei situaties. Bij het wegvaren van een ligplaats, vertrek uit de jachthaven en vooral ook bij het invaren van het ligvak in de jachthaven, het wachten voor een gesloten brug of sluis, etc. Maar de boeg- en hekschroef zijn ook onmisbaar als je op een lage snelheid vaart bij een stevige wind. Verder zijn er op drukke wateren vaak situaties waarbij je even snel moet corrigeren om diverse redenen. Op dergelijke momenten zijn het niet zomaar luxe accessoires,  maar juist veilige onderdelen van jouw boot.

De werking van de boegschroef

De boegschroef geeft je de mogelijkheid om de voorzijde van de boot naar links en rechts te manoeuvreren. Ofwel... naar stuurboord of bakboord zijde. De boegschroef zuigt als het ware het water van de ene zijde aan en verplaatst het naar de andere zijde. Ook wel "stuwstraal" genoemd. De punt van de boot verplaatst zich hierbij dus in de richting waarin je de boegschroef stuurt. 

Ook voor zeiljachten!

Bij een boegschroef denk je al snel aan motorjachten. Maar we zien ook steeds meer zeiljachten met een boegschroef en ook een hekschroef. Er zijn luxe zeiljachten die standaard met een ingebouwde boeg- en hekschroef worden geleverd. Maar er zijn ook diverse bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het inbouwen van een boegschroef in reeds varende zeiljachten. Logisch want zeiljachten verkeren toch even vaak als motorjachten in een situatie waarbij een boegschroef pure luxe of zelfs onmisbaar is.

Geen ervaring met een boegschroef / hekschroef?

Wil je een motorjacht of zeiljacht huren maar heb je nog geen ervaring met de boeg- of hekschroef?  Geen probleem, want je merkt al snel hoe eenvoudig en handig deze extra's zijn. Er hoeft geen "cursus boegschroef varen" aan vooraf te gaan. Je kunt na vertrek op een rustige plek beide accessoires gebruiken en dan zul je zien dat deze bijzonder eenvoudig, handig en veilig zijn.

Bootverhuurbedrijven kunnen niet meer zonder

Het zal je wel duidelijk zijn dat een boegschroef en hekschroef zeker geen overbodige luxe zijn. Het is een relaxt hulpmiddel tijdens veel situaties op het water. Bij bruggen en sluizen, drukte op het water, in- en uitvaren van een jachthaven, etc. En een boegschroef is dus niet alleen maar voor motorjachten maar ook zeiljachten worden steeds vaker van een boeg- en hekschroef voorzien. Veilig en relaxt varen en voor de bootverhuur bedrijven minder schade... wat willen we nog meer?!