Zeilen met een Friendship

Ben je van plan om binnenkort te gaan zeilen, maar heb je nog geen idee met welk type jacht? Op deze pagina vertellen we je alles over de Friendship boten. Deze klassieke en tijdloze zeilboten zijn veilig, comfortabel en snel. Voor zowel de beginnende als de ervaren zeiler is de Friendship een handzame boot. Vrijheid ervaren kan nergens beter dan op het water en optimaal zeilplezier wordt gegarandeerd!

Foto: Friendship 26 Sport

Friendship zeiljachten

Friendship zeiljachten zijn comfortabel, veilig en snel. Voor zowel de beginnende als de ervaren zeiler is het een handzame en vlotte boot. De lengte van dit type jacht ligt tussen de 7 en 9 meter en zijn geschikt voor een crew van 4 tot 5 personen. De kleinste Friendship die wij verhuren is de Friendship 22. Deze boot biedt slaapplaats aan 4 personen en is 7.00 meter lang. Door de slimme indeling is er ondanks de lengte van deze Friendship onderdeks erg veel ruimte. Wil je een iets grotere Friendship huren? Dan is de Friendship 26 zeer geschikt. Deze boot biedt plaats aan maximaal 4 tot 5 personen en is 8.10 meter lang. Dit sportieve type zeiljacht heeft een ruime kajuit met slimme indeling, een geringe diepgang en ligt heel stabiel op het water. De grootste Friendship die wij in de verhuur hebben, is de Friendship 28. Deze boot is 8.90 meter lang en geschikt voor 2 tot 6 personen. Opvallend zijn de stijlvolle sanitaire unit, de praktische kombuis met 3-pits gasfornuis en tweepersoonsbed in de achterkajuit. 

Foto: Friendship 28 Mark III

Voorzieningen op de Friendship

De voorzieningen op een Friendship zijn natuurlijk per type jacht verschillend, maar je kunt ervanuit gaan dat in de meeste gevallen onderstaande voorzieningen aan boord zijn. Ga je een Friendship huren in Nederland, dan is het verstandig om de specificaties goed door te nemen.  

 • 220 volt
 • Buitenbesturing
 • Koelkast
 • Marifoon
 • Radio
 • Snelheidsmeter
 • Stromend water
 • 220 V walstroom
 • Radio / CD-speler
 • Toilet 
 • Verwarming
 • Dieptemeter
 • Marifoon

Zeilen in Friesland met een Friendship

Friesland en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Samen vormen ze de perfecte ingrediënten voor een onvergetelijke zeilvakantie. Voor de echte watersportliefhebber is het varen met een zeiljacht op de Friese meren eindeloos genieten. De Friendship is een zeer comfortabel jacht en uitermate geschikt voor de Friese meren. Denk aan het Sneekermeer, Heegermeer, Fluessen en de Grootte Brekken. Wateren die erg populair zijn bij jong en oud. 

Friendship 26 Sport 

De ontwerper van de Friendship

Dick Koopmans is het gezicht achter de Friendship boten. Bij het ontwerpen van dit type zeiljacht heeft hij mooie lijnen en zeer goede zeileigenschappen weten te combineren. De Friendships hebben een ruim en comfortabel interieur waardoor deze boot zeer geschikt is voor gezinnen en families. Door de goede zeileigenschappen is dit type jacht ook voor de minder ervaren zeiler zeer makkelijk te bedienen. Dit betekent natuurlijk niet dat je zonder enige zeilervaring een Friendship kan huren.

De eerste keer een zeiljacht huren

Ga je voor de eerste keer een zeiljacht huren? Dan is het verstandig om eerst wat zeilervaring op te doen. Zonder enige ervaring met zeiljachten, mag je namelijk geen zeiljacht huren. Er zijn te veel risico’s en gevaren op het water, net zoals op de openbare weg. Een langdurige zeilopleiding is echter niet nodig. Om eerst maar eens voorzichtig zelfstandig te gaan zeilen, zijn er voldoende mogelijkheden om de basistechnieken van het zeilen onder de knie te krijgen. 

Foto: Polyvalk

Vaarbewijs en zeilervaring

Een vaarbewijs is natuurlijk altijd zinvol om te halen, maar dat geeft je geen vrij spel voor een zeilvakantie of een dagje zeilen. Doe zoveel mogelijk ervaring op met een zeilboot of zeiljacht van vrienden of familie zodat je deze prachtige tak van watersport kunt leren. We raden je aan om niet op drukke en recreatieve wateren te gaan leren zeilen, want daarvoor schiet jouw ervaring dan nog te kort. Na een paar keer oefenen met het zeilen, onder toezicht van ervaren zeilers, kom je erachter of je klaar bent voor een echte zeilvakantie of dat je eerst nog wat meer ervaring op moet doen. Bij je eerste zeilvakantie raden wij je aan om te kiezen voor een wendbare boot. Denk bijvoorbeeld aan een Polyvalk. Deze is zeer geschikt voor een eerste korte vakantie met 2 personen. Wanneer je wat meer ervaring hebt opgedaan, dan behoort een kajuitzeiljacht van 6 tot 7 meter ook zeker tot de mogelijkheden. 

Zeilen met een huisdier

Een huisdier moet vaak wennen aan hun omgeving, zo ook aan boord. De meeste dieren vinden het fijn om een vaste plek aan boord te hebben waar zij zich veilig voelen. Dit kan een bench, een mandje of gewoon een prettige plek aan boord zijn. Wel moeten we er eerlijk bij zeggen dat op de meeste zeiljachten geen huisdieren zijn toegestaan. Per zeiljacht staat aangegeven of jij je trouwe viervoeter mee mag nemen of niet. Varen met een huisdier is meestal wel mogelijk op een motorjacht. 

Foto: Friendship 22 Sport

Meer info?

Ben je enthousiast geworden na het lezen van dit artikel en wil je binnenkort een Friendship huren? Neem dan gerust contact met ons op door onderstaand formuliertje in te vullen. Geef jouw naam, telefoonnummer, e-mail en gewenste periode door en wij gaan direct voor je aan de slag!