Voor de eerste keer een zeiljacht huren

Klein zeiljacht huren

Het vermoeden bekruipt ons dat je binnenkort voor de eerste keer een zeiljacht wilt huren. Want anders had je deze pagina waarschijnlijk niet in Google gevonden. Wellicht heb je al vaker meegevaren op een zeiljacht en is het “zeilen virus” volledig op jou overgeslagen. Dan wordt het inderdaad tijd dat je eens zelfstandig gaat varen. En omdat we snappen dat je nog wel een aantal vragen en misschien zelfs wel angsten in je hoofd hebt, zullen we je hierbij in dit artikel op weg helpen.

Geen zeilervaring? Geen zeiljacht huren!

Misschien ging je voorheen altijd een vakantiehuisje huren in Friesland, maar wil je nu wel een een stapje verder? We zullen dan maar direct met de deur in huis vallen. Als je helemaal geen zeilervaring hebt dan mag je geen zeiljacht huren! Maar geen paniek! We hebben ook een prima oplossing. Je mag tenslotte zonder rijervaring ook niet zomaar de weg op met je auto. En datzelfde geldt ook als je wilt zeilen. Er zijn teveel risico’s en gevaren op het water net zoals op de openbare weg. Maar je hoeft nu echt geen langdurige zeilopleiding te volgen om binnenkort te gaan zeilen. Om eerst maar eens voorzichtig zelfstandig te gaan zeilen, zijn er voldoende mogelijkheden om de basistechnieken van het zeilen onder de knie te krijgen. Weet wel dat het halen van een vaarbewijs hierbij wel zinvol is, maar zeker geen brevet of vrijwaring is voor een zeilvakantie of een dagje zeilen.

Zeilervaring opdoen: deel 1

Je zult ondertussen begrijpen dat je eerst zeilervaring moet opdoen. Dat hoeft dus niet persé een uitgebreide zeilopleiding te zijn. Als je vrienden of familie hebt met een zeilboot of een zeiljacht of in ieder geval met voldoende ervaring, dan moet je die nu echt zo spoedig mogelijk vragen om eens met jou te gaan zeilen en je de kneepjes van deze schitterende tak van watersport te leren. Neem hierbij ook tenminste 1 van de mensen mee die straks met jou mee vaart tijdens je eerste zeilvakantie. Dan heeft die ook alvast de nodige ervaring.

Dufour huren
Dufour huren in Sneek

Zeilervaring opdoen: deel 2

Probeer dit wel nog 1 of enkele keren te herhalen. Een volgende stap is om daarna voor de eerste keer een zeilboot of klein zeiljachtje (met motor) te gaan huren om het geleerde voorzichtig in praktijk te brengen. Doe dit niet op drukke recreatieve wateren, want daarvoor schiet jouw ervaring dan nog te kort. Dus geen grote kanalen met veel scheepvaart en zeker nog niet zeilen op het IJsselmeer e.d. Tijdens zo’n zelfstandige zeilsessie zul je merken of je al klaar bent voor een zeilvakantie of dat je eerst nog meer ervaring op moet doen.  

Welk type zeiljacht moet je huren voor de eerste keer?

Kies bij je eerste zeilvakantie voor een kleine en vooral wendbare boot. Een Polyvalk bijvoorbeeld. Deze zijn prima geschikt voor een eerste korte vakantie met 2 personen. Heb je ondertussen al wat meer ervaring opgedaan, dan behoort een kajuitzeiljacht van 6 of 7 meter zeker ook wel tot de mogelijkheden.

Button kleine zeiljachtenTips voor beginnende zeilers

  • Nogmaals: ga niet te snel op grote of drukke wateren zeilen.
  • Tart het noodlot niet bij slechte weersomstandigheden. Blijf dan lekker aan wal in een veilige jachthaven.
  • Laat je medepassagiers helpen zodat zij het zeilen ook onder de knie te krijgen.
  • Bouw je zeilervaring langzaam en veilig op.
  • Zorg dat je altijd waterkaarten en vaarroutes bij je aan boord hebt
  • Leer vooraf de belangrijkste verkeersregels, borden en signalen uit je hoofd. Een kaart of app met de betekenis van alle verkeersregels op het water en de betekenis van de verkeersborden is hierbij ook onmisbaar. 


Wij wensen je een fijne en veilige zeilvakantie toe!