Mijn favorieten (0)
Eigen boot kopen

Laat je overhalen om een boot te kopen. Dit artikel inspireert en geeft tips voor het kopen van een motorboot of zeilboot.

Als eigenaar van een boot kun je genieten van een gevoel van vrijheid. Op het water zijn, biedt direct rust, plezier en zelfs een dagje weg kan al als vakantie voelen. Een weekend weg met de boot is heerlijk. Je kunt mensen meenemen, want varen is heel sociaal. Het schept een band met mensen en biedt zoveel mogelijkheden tot avontuur. Of je nu jong of oud bent, een stel, met een gezin of alleen, het maakt niet uit. Ook wanneer je mensen wilt leren kennen, is varen ideaal. Er zijn zelfs websites voor opstappers! Mensen die schippers vragen om mee te mogen zeilen of mensen met een boot die bemanning zoeken. Wist je dat zeilen zelfs een teambuilding activiteit is? Dit artikel geeft je tips bij een boot kopen en deelt de liefde voor varen! Nu7 maar hopen dat je geïnspireerd wordt, want je weet niet wat je mist. 

Kajuitboot kopen

In een boot met een kajuit kun je overnachten. Dit is vele malen leuker en biedt veel meer mogelijkheden. Koop een kajuitboot die groot genoeg is om met minimaal vier personen te kunnen varen. Vaak hebben deze boten een slaapplaats voor twee personen achter en in de punt. Dit is prettiger dan slaapplaatsen in het midden van de boot, omdat je niet de bankjes hoeft om te bouwen tot bedden. Op de website van Yachting Company Muiderzand heb je enorm veel keus Verdiep je er eens in. Een eigen boot kopen ligt dichter binnen bereik dan je denkt. 

Nederland vanaf het water

Je bent vast wel eens in dorpjes rondom het IJsselmeer geweest. Wanneer je deze bezoekt met je eigen boot, dan is dit een ervaring op zicht. Nederland is een waterland en veel stadjes en dorpjes aan het water zijn ook vanuit dat perspectief gebouwd. Met je eigen boot vaar je een dorp of stadje binnen vanaf de mooiste kanten. Je komt niet langs industriegebieden en nieuwbouwwijken, zoals je dit met de auto wel doet. Als je met je boot een plaatje binnenvaart, kies dan voor de oude haven - ook wel binnenhaven genoemd. Tenminste, als er ligplekken vrij zijn, want je bent niet de enige met dit idee. Ontdek Nederland vanaf het water

Zeilen in Nederland

Boot met keukentje

Ook wanneer je niet van plan bent te overnachten zul je merken dat een boot met een keukentje aan boord een meerwaarde biedt. Varen gaat niet om snelheid, maar om een combinatie tussen rust vinden en van elkaars gezelschap genieten. Hoe doe je dit beter dan met een lekkere warme hap terwijl je aan het varen bent. Er is niets gezelligers dan met je gezin of met vrienden letterlijk in hetzelfde schuitje te zitten. Met een zeilboot komt er ook nog een sportief element bij kijken.

Zeilboot of motorboot kopen

Een motorboot kopen is een goede optie voor mensen die veel in kanalen of op rivieren gaan varen. Woon je in de buurt van meren of bij de Waddenzee? Dan biedt een zeilboot een sportief element. Je moet leren zeilen, maar wanneer je het eenmaal kunt, is er niets mooiers dan dat. Een voordeel van een zeilboot is dat je geen brandstof verbruikt omdat de motor het grootste deel van de tijd uitstaat. Dit scheelt in de kosten, mar biedt nog een veel groter pluspunt. Want, stil eens even... er is absolute stilte en rust op het water wanneer het sleuteltje van de brommende motor omgedraaid wordt. De stilte laat je het geluid van de wind in de zeilen horen, de golfjes die tegen de boot aan kabbelen en af en toe een vogel. Zeilers weten wat hier bedoeld wordt en zullen misschien zelfs wel een beetje kippenvel voelen. 

Kosten van een boot

De kosten van een boot vertalen zich grofweg in aanschaf, jaarlijks liggeld en onderhoud. Wanneer je een houten boot koopt, heb je veel meer onderhoud dan bij een kunststof boot. En, het plezier is met een polyester boot niet minder. Dus maak de afweging in wat je zoekt. Een mooie nieuwe of tweedehandse Beneteau, Bavaria of Jeanneau is prachtig. Je hebt veel keus bij een boot kopen. Een hele goede tip is om samen met iemand anders een boot te kopen. Je deelt dan alle kosten. Aanschaf geef je dubbel zoveel budget, waardoor je samen een mooiere boot hebt. De ligkosten zijn gedeeld en het onderhoud hoef je niet alleen te doen. Echter, aan een kunststof boot zit nauwelijks onderhoud. Bij de jaarlijkse kosten van een boot kun je de extra kosten die je van een weekend in een hotel had gehad eraf halen, want je slaapt in je eigen boot en kookt zelf. Hierdoor kost een weekend weg veel minder dan in een hotel en slechts iets meer dan thuisblijven.

Tips voor de boot delen

Wat planning betreft: je vaart niet ieder weekend, dus maak een kalender waarin je afspreekt wie welke weekenden de boot heeft. Stel een contract op waarin je afspraken vastlegt. Denk aan: wat als een van beide de boot wil verkopen, hoe ga je daarmee om? Spreek je af dat schades, zowel groot als klein, voor de partij komen die ze maakt? Een kleine schade, zoals een veeg op de romp met aanleggen, gaan jullie die ook repareren? Het leukste is om de boot als nieuw te houden. Dus spreek hier dingen over af. Ook schoonmaken is belangrijk: na een heerlijk weekend varen, de boot achterlaten zoals je hem gevonden had. Met deze tips hopen we dat jij en een familielid of goede vriend samen ontzettend veel vaarplezier gaan hebben. Dus, koop een boot, haal proviand en gooi de trossen los, want het open water wacht.