Met een motorboot varen op het Sneekermeer

Als je in Friesland een motorboot gaat huren dan mag je het Sneekermeer echt niet links laten liggen. Je zult er in ieder geval genieten van de diversiteit in activiteiten, de prachtige Marrekrite aanlegplaatsen, diverse evenementen tijdens het vaarseizoen en niet te vergeten de gezellige dorpjes en stadjes die met hun terrassen en historische stadsgezichten aan het Sneekermeer liggen.

Informatie over het Sneekermeer

Het Sneekermeer is één van de meest populaire meren in Nederland voor recreanten en vakantiegangers. Met z'n oppervlakte van zo'n 20 km2 en verschillende dieptes wordt het Sneekermeer gebruikt door diverse sportievelingen, recreanten en evenementen gebruikt. Hierbij zijn het kitesurfen en zeilen erg populair en zijn de Sneekweek en het Skûtsjesilen toch wel de meest bekende evenementen. 

Gezellige plaatsen aan het Sneekermeer

Sneek

De meest bekende plaats aan het Sneekermeer is uiteraard Sneek. Sneek ligt als watersportplaats én als 1 van de Elfsteden het meest centraal in Friesland. Met een prachtig centrum, diverse jachthavens, bootverhuurbedrijven en een prachtig scala evenementen is Sneek zeker een aanraden om je motorboot in een jachthaven aan te leggen en deze bruisende stad te bezoeken.  

Terherne

Als je met de motorboot vanuit Sneek het Sneekermeer oversteekt dan kom je uit in Terherne. Een knus en gezellig watersportdorp met diverse activiteiten in het vaarseizoen restaurants en terrassen en uiteraard ook diverse aanlegplaatsen en jachthavens. En als je Terherne zegt, dan moet je ook al snel denken aan het Kameleondorp. Zeker de moeite waard om te bezoeken. 

Goingarijp

Het Sneekermeer grenst direct aan de Goëngarijpster Poelen. Als je met de motorboot lekker hebt genoten van alle mogelijkheden op en rond het Sneekermeer dan kun je ook aanleggen in Goëngarijp. Deze prachtige plek ligt aan de Goëngarijpsterpoelen, dat grenst aan het Sneekermeer. Hier kun je na een dagje varen in Friesland heerlijk bijkomen in dit gezellige dorp, voor zien van voldoende aanlegplaatsen. 

De Waterpoort in Sneek

Marrekrite aanlegplaatsen in de natuur

Ruim 3500 ligplaatsen

De Marrekrite is een unieke organisatie die de recreatie, natuur en de landschappen in Friesland beheert en daarmee de juiste balans tussen recreatie en natuur behoudt. De Marrekrite heeft gezorgd voor vrije aanlegplaatsen op de plekjes in Friesland en beheert deze ook volledig zelf. Van bouw en onderhoud tot baggeren en het ophalen van het recreatievuil. De ruim 3500 (!) aanlegplaatsen zijn dan ook allemaal unieke ligpaatsen in de Friese natuur.

Aanlegplaatsen op 600 locaties in Friesland

De 3500 Marrekrite aanlegplaatsen zijn verdeeld over circa 600 locaties en dus ook aan het Sneekermeer. Het budget om alle voorzieningen te onderhouden en te beheren is beperkt. Een deel wordt gefinancierd door de provincie en de Friese gemeenten. Daarom moeten de watersporters een Marrekrite wimpel aanschaffen. Ga je een motorboot huren, informeer dan of je een Marrekrite wimpel moet aanschaffen of dat deze al in de huurprijs is meegenomen. 

MarBoeien

Naast de Marrekrite ligplaatsen aan wal zijn er ook de MarBoeien. De MarBoeien zijn ook aanlegplaatsen, maar dan niet aan het water maar op het water.  Aan deze gele boeien mag jij jouw motorboot maximaal 24 uur aanleggen. 

Marrekrite aanlegplaats bij Terherne

Evenementen op en aan het Sneekermeer

Als je op het Sneekermeer gaat varen met je motorboot dan kun je voor de avond en nacht dus aanleggen op 1 van die prachtige Marrekrite aanlegplaatsen in de natuur. Maar je kunt ook kiezen voor het aanleggen in een jachthaven in Sneek en zo 1 van de vele evenementen of activiteiten te bezoeken. Het grootste (en ook drukste) evenement is uiteraard de Sneekweek. Maar er is meer te doen in Sneek. Zie hier de agenda van evenementen in Sneek. En tijdens het vaarseizoen bruist het ook in Terherne. Zoals De Merke dagen , het Skûtsjefeest Terherne, Proef de Kunst, etc...

Vaarroutes via het Sneekermeer

Het Sneekermeer is bij iedereen wel bekend en zeer gewild. Niet alleen voor motorboten maar ook voor sloepen, zeiljachten e.d. Ook de vakantiehuisjes aan het water van het Sneekermeer zijn populair. Er zijn dan ook diverse vaarroutes waarbij je met een motorboot of zeilboot ook het Sneekermeer oversteekt. Als je een motorboot in Friesland gaat huren, dan is er altijd wel een kaart aan boord waarin deze vaarroutes in Friesland zijn opgenomen. 

Motorboot huren in de omgeving van het Sneekermeer

Wil je een motorboot huren om van een heerlijk weekend, midweek of vaarvakantie  te genieten, dan heeft de informatie op deze pagina toch wel aangegeven dat het Sneekermeer niet in je vaarroute mag ontbreken. En als je daarbij ook nog iets langer op- of rond het Sneekermeer wilt varen dan kun je dus het beste een motorboot huren in Sneek. Maar ook is er een uitstekend aanbod met verhuur van motorboten in Terherne e.o. 

Veel gestelde vragen over Met een motorboot varen op het Sneekermeer

Er zijn een zeer groot aantal Marrekrite aanlegplaatsen en steigers rond het Sneekermeer. Bij Sneek, Offingawier, Terherne, rond de Goingarypster Puollen, etc.

Plaatsen rond het Sneekermeer zijn Sneek, Oppenhuizen, Terhorne, Goingarijp, Uitwellingerga en Offingawier. Allen met jachthavens, restaurants en terrassen en overnachting mogelijkheden.

Jachthavens rond het Sneekermeer vind je uiteraard in Sneek, en ook in- en rond Terhorne, Terkaple, Goingarijp, Uitwellingerga en Broek.

De meeste bootverhuurbedrijven staan niet toe dat met een gehuurd motorjacht of zeiljacht wordt aangelegd en overnacht in- en rond Sneek om de Sneekweek te bezoeken. Dit komt door slechte ervaringen uit het verleden.