Welke soorten motorboten zijn er allemaal?

motorboot huren is een breed begrip

Jouw eerste vaarvakantie op een motorboot

Als je besluit dat je de komende vakantie voor een vaarvakantie op een motorboot kiest en hier nog geen ervaring in hebt, dan zul je merken dat er veel verschillende soorten motorboten zijn die je kunt huren. Om de juiste keuze te kunnen maken moet je eerst weten welke soorten motorboten er allemaal zijn.

vaarfoto_simmerskip

Het budget voor de motorboot

Jouw zoektocht naar de geschikte motorboot begint met het in kaart brengen van jouw vakantieplannen. Als eerste moet je het budget bepalen. Als je een maximale huurprijs voor het motorjacht weet, dan kun je alle boten die boven jouw budget komen al laten varen. De prijs voor een motorboot is o.a. afhankelijk van het aantal personen die meegaan op de vaarvakantie en daarmee ook de lengte van het schip. Ook het luxe niveau speelt uiteraard een financiële rol bij de bootverhuur. En als je een hond aan boord wilt meenemen dan wordt het aanbod ook al kleiner. Veel verhuurders zijn niet blij met gasten die willen varen met huisdieren

De verschillende soorten motorjachten.

Even vooraf: We spreken hier zowel over motorboten als motorjachten, maar daar zit op zich geen noemenswaardig verschil in. Een groter en iets luxere jacht wordt sneller als motorjacht aangesproken, maar beide termen worden in de bootverhuur gebruikt. Om te beginnen zijn er kleine, enigszins basic motorboten te huur met een lengte vanaf circa  6.50 meter. Qua lengte loopt dit door tot 15 meter. Vanaf 15 meter lengte ben je een vaarbewijs nodig. Daarnaast zijn kun je ook grote en toch redelijk goedkope motorjachten huren in Friesland en ook in de meeste andere provincies in Nederland. De uitvoering zijn hoofdzakelijk in polyester, staal en traditionele motorboten in hout, etc. We zullen de verschillende boten hieronder uitgebreid behandelen.  .

Een kleine beginnersboot

Als je nog geen ervaring hebt met het varen op een motorjacht dan kun je het beste met een kleine boot beginnen. De meest geschikte lengtes hiervoor zijn tussen de 6.50 meter en 9.50 meter. Deze zijn, na een instructie bij het bootverhuur bedrijf, vrij eenvoudig te besturen. Een zgn. Doerak motorboot wordt vaak gekozen door beginners. Dit zijn uitermate stabiele motorboten, meestal in de lengte van 6.50 meter tot maximaal 11,50 meter. Soortgelijke motorboten, maar dan in polyester uitvoering, zijn de Noorse motorboten, de Spitsgatter.  Deze hebben veel overeenkomsten met de Doerakken. Een boot met een boegschroef is overigens wel een aanrader. Voor bij het aanleggen en wegvaren is dat de ultieme schippershulp! 

Doerak911akfam.buitenvoor700x465Foto: Guys and Dolls

Motorjacht met open kuip

Sinds jaar en dag zijn de meeste motorjachten gebouwd met 2 bedden in de punt van de boot en een salon waarbij de bank kan worden omgebouwd tot 2 slaapplaatsen. Het 6 persoons motorjacht heeft dan ook nog een slaapkamer met 2 bedden onder het achterdek. Hierbij stap je dus met een trapje vanuit de salon naar het achterdek. Een verhoogd achterdek dus. Maar ondertussen heeft het motorjacht met de open kuip ook een groot marktaandeel ingepikt. Deze prachtige motorjachten met open kuip missen dan wel die extra slaapruimte, maar de vloer in de salon loopt naadloos over naar de open kuip. Je kunt hierbij de tussendeuren volledig openen en je kunt dan zowel binnen genieten van een gelijkvloerse motorboot. De open kuip is altijd omringd door een boarding of reling-windscherm van circa 70 cm hoog, waardoor de open kuip veilig is voor kinderen en eventuele hond aan boord.

Motorjacht-huren

Boten met boven dek

De motorjachten met een bovendek zijn absoluut uniek voor de liefhebbers. Deze jachten hebben een klein achterdek met een trapje waarmee je op het bovendek komt. Dit is een grote gelijkvloerse zitruimte. Je zit dus boven het jacht en hebt dus een uniek en vrij uitzicht. Er zijn uitvoeringen met de buitenbesturing op het achterdek maar ook met het stuur op het bovendek. Dit zorgt voor een unieke ervaring.

Motorboot huren

Foto: Sirocco

Houten platbodem motorjachten

Over uniek gesproken... uniek, bijzonder, beleving, authentiek, geringe diepgang... zomaar enkele trefwoorden voor de meest bijzondere motorboten uit ons aanbod... de platbodem motorjachten. Deze motorboten zijn te huur in lengtes tussen de 8 en 10 meter. De sfeer is zeer bijzonder en dit geeft een authentieke sfeer tijdens jouw vaarvakantie. Je kunt er zelf mee de Waddenzee opvaren en droogvallen bij afgaand tij! En de geringe doorvaarthoogte van circa 1.75 meter zijn veel vaste bruggen ook geen probleem meer. Een absolute aanrader om Friesland of andere provincies eens op bijzondere wijze te verkennen. 

Droogvallen-zeilen

Foto: Eline Vere

Elektrische motorjachten

Van het ene uiterste in het andere. Van de traditionele houten motorboot gaan we over naar de luxe elektrische motorjachten. Het elektrisch varen zagen we al veel bij de elektrosloepen die we op het water veelvuldig zien varen. (zien... niet horen!) Maar ook zijn er nu de elektrische motorjachten, vaak met zonnepanelen op het dak. De elektrische motorjachten zijn geruisloos en modern ingericht. Je kunt tenminste 6 tot 12 uren varen, dus een afstand van circa 50 tot 75 kilometer. De uitvoeringen met zonnepanelen op het dak produceren energie waarmee de batterijen onderweg al worden bijgeladen. Ook de elektrische motorjachten geven een zeer bijzondere ervaring voor jouw vaarvakantie.

natural_yachts_elektrische_motorboot_huren_friesland

Foto: Golden Salmon

Sportieve motorboten

De sportieve motorboten hebben vaak een open kuip. Qua motor zijn deze niet alleen uitgevoerd met een inboard motor maar ook met en sterke buitenboordmotor. De meeste van deze snelle en sportieve motorboten beschikken naast de open kuip ook over een salon en een slaapruimte voor 2 personen of een slaapkamer voor 2 personen en een ombouw van de salon voor 2 extra personen.  Naast deze motorboten komen er ook steeds meer sportief uitgevoerde motorjachten in de bootverhuur met meestal een lengte tussen de 8 en 12 meter. Ook deze jachten zijn luxe, sportief én snel. De elektrisch aangedreven motorjachten waar we er steeds meer van in de verhuur krijgen, behoren meestal ook tot deze categorie.

1_motorjacht-huren

Foto: Beau