Voor de eerste keer boot huren

Voor de eerste keer een boot huren

Voor de eerste keer een boot huren

Nu je dit artikel leest, gaan we er van uit dat je binnenkort voor de eerste keer een boot gaat huren. En ook als je wel enige ervaring hebt met het besturen van een boot, maar vind je dat je nog wel een paar tips kunt gebruiken, dan is dit artikel ook geschikt voor jou!

Enkele tips voordat je gaat varen

Tip 1: Lengte van de boot en aantal personen

Als je voor het eerst een boot gaat huren, kijk dan uit naar een compacte en handzame motorboot met goede vaareigenschappen, bij voorkeur met lage doorvaarthoogte. Ga je met 2 tot 4 personen varen, kies dan bij voorkeur voor een boot tot maximaal 10,50 meter. Ga je varen met 4 of 5 personen, let er dan wel op dat de boot 2 hutten heeft. De vijfde persoon kan dan eventueel in de salon slapen. Een boot met 3 hutten is vaak langer dan 10,50 meter, dus niet direct om aan te raden.

Tip 2: Boot met boegschroef

Een boegschroef is een handig hulpmiddel bij het aanleggen of stilleggen van een motorjacht of zeiljacht. Vooral bij het aanleggen of wachten voor een brug met een stevige zijwind is een boegschroef voor de onervaren stuurman/vrouw erg handig. De boegschroef bevindt zich in de voorsteven van het schip. Binnen handbereik van het stuurwiel bevindt zich de bediening van de boegschroef, die je eenvoudig naar links of rechts kunt bewegen. Hiermee stuurt de voorzijde van het schip langzaam mee naar stuurboord (rechts) of bakboord (links). Het gebruik werkt alleen bij lage snelheid, tot circa 3 á 4 knopen.

Tip 3 Boot met Hekschroef

Naast de boegschroef kan een boot ook voorzien zijn van een hekschroef. Deze werkt hetzelfde als de boegschroef, maar dan voor de achterzijde. Een hekschroef werden voorheen meestal in de grotere jachten en beduidend minder in de motorboten tot ± 10.50 meter. Zit er wel een hekschroef in de boot die jij gaat huren, dan is dat in ieder geval mooi meegenomen, maar het is zeker niet noodzakelijk.

Tip 4: De vaarregels

De regels op het water wijken uiteraard flink af van de verkeersregels zoals we die op de weg kennen. Verdiep je dan ook goed in deze regels voordat je gaat varen. Vooral de voorrangsregels m.b.t. zeilboten zijn belangrijk om te weten en nog belangrijker zijn de regels m.b.t. de beroepsvaart. Als je gaat varen met een motorjacht of zeiljacht, dan komt je overal verkeersborden tegen. Omdat er op de meren in Noord-Holland, Friesland, Utrecht etc., en op de kanalen, vaarten, IJsselmeer. Markermeer e.d vaak verschillende verkeersregels gelden,  zijn er een flink aantal verschillende borden. Zoals verkeersborden voor de bruggen, sluizen, voorrangsregels, zeilers, vaargeul, boeien, etc. En ze zijn allemaal even belangrijk. Als je je hier vooraf in gaat verdiepen, zul je deze uiteraard niet allemaal onthouden. Zorg er daarom voor dat je een overzicht van de vaarregels en verkeersborden bij de hand hebt tijdens het varen.

Tip 5 Vaarroutes en waterkaart

Om niet in onaangename situaties te geraken als je een vaarroute wilt volgen, zorg je ervoor dat je altijd een waterkaart en vaarroutes bij de hand hebt. Op een waterkaart zijn ook alle bruggen op jouw vaarroute aangegeven. En ook niet onbelangrijk: de doorvaarthoogte van de bruggen! Verdiep je ook in de regels en aanwijzingen van de sluizen. Ook dat scheelt veel stress en eventuele problemen. Als je een motorjacht gaat huren dan zijn meestal alle kaarten en vaarroutes wel aanwezig in de boot. Vraag er vooraf wel naar bij de verhuurder.

Tip 6: Op de dag van vertrek: Vaarles en instructie vooraf

Als je geen ervaring hebt en je wilt voor de eerste keer een motorboot huren, laat de verhuurder dan weten dat je nog niet eerder zelf hebt gevaren. Bij vertrek krijg je dan een uitgebreide uitleg over het motorjacht of zeiljacht.
De meeste bootverhuur-bedrijven bieden ook de mogelijkheid voor een vaarles, die meestal  3 á 4 uren duurt. Deze vaarlessen zijn echter wel tegen betaling. Het is ook mogelijk om de vaarles niet op de dag van vertrek te doen, maar juist al eerder. Meestal komt dit ook beter uit voor de verhuurder, omdat zij het hiervoor op de vertrekdagen vaak te druk zijn. Als de boot die jij gaat huren enigszins eenvoudig te besturen is, dan kan de verhuurder er ook voor kiezen om even kort mee te varen en zo in een vaarinstructie alles kort uit te leggen.

Tip 7: Op proef aanleggen

Wij adviseren onze gasten die voor het eerst een motorjacht of zeiljacht gaan huren, om kort na vertrek een plek op te zoeken waar even rustig geoefend kan worden bij het aanleggen, stilleggen, achteruit varen en dergelijke. Want om de eerste keer in een jachthaven strak in de ligplaats te moeten manoeuvreren, kan zomaar iets zijn om tegenop te zien. Terwijl het juist van belang is dat je lekker ontspannen gaat varen. Ook de rest van "de bemanning" kan dan even oefenen in het afhouden, aan wal gaan en het vastleggen van het schip.

Tip 8: Varen met de kinderen

Als er kinderen op de boot meegaan als je voor de eerste keer gaat varen, denk er dan aan dat zij voldoende spullen bij zich hebben om zich aan boord mee te vermaken. Zorg voor voldoende speelgoed en knutselspullen, zwemspullen, vishengels of visnetje, een opblaasboot e.d. Denk ook aan de kinderen bij het kiezen van een jachthaven of aanlegplaats. Als het kan, kijk dan uit naar een jachthaven of ligplaats met een speelveld of speelgelegenheden voor de kids. Buiten de jachthavens om zijn er ook voldoende aanlegplaatsen met een grasveld of andere recreatie voorzieningen. Een schot in de roos is echter toch wel om aan te leggen bij een eilandje waar je ook mag overnachten. Deze hebben altijd volop ruimte voor de kinderen.

Veel succes en plezier bij de eerste vaarervaring.