Varen in de zomervakantie

informatie voor jouw vaarvakantie

Varen in de zomervakantie

Als je gaat varen, wil je er natuurlijk fantastisch weer bij hebben. In Nederland kan het nogal wisselvallig weer zijn, maar in de zomer heb je toch de meeste kans op mooi weer. Door lastminute een boot te huren kun je dus meestal wel lekker genieten aan dek van een prachtige motorboot of juist actief zeilen op het IJsselmeer met een unieke Bavaria. Of wat dacht je van een ontspannen dagje sloepvaren?

Als het warm weer is, zoeken de meeste mensen verkoeling op het water. Met een boot kun je lekker ontspannen in het zonnetje en ergens aanleggen voor een frisse duik. Mocht het weer toch tegenzitten, wees dan niet getreurd! Jouw vakantie op het water wordt hoe dan ook onvergetelijk. Op deze pagina vertellen we je alles over het huren van een boot in de zomervakantie en geven we je handige tips. 

Motorjacht in de zomer huren
Foto: Yachtcharter Tacozijl

Een frisse duik nemen vanaf de boot

In de zomer kan het behoorlijk warm worden en al helemaal wanneer je je op een boot bevindt. Het water nodigt uit om een frisse duik te nemen, maar voor wat verkoeling kun je de boot het beste even aanleggen. Varen op een groot meer geeft je natuurlijk wat meer vrijheid en wat minder aanlegmogelijkheden. Leg de boot voor anker om even te gaan zwemmen. Hierbij moet je natuurlijk wel opletten voor ander varend verkeer. De meeste motorjachten en sloepen beschikken over een zwemtrap waardoor je gemakkelijk de boot in en uit komt. 

Sloep huren in de zomer
Foto: Recreatiecentrum Sneek

Aanlegplaatsen in Friesland

Friesland is een geliefde plek voor de watersport. Deze prachtige provincie kent vele commerciële en gemeentelijke jachthavens waar men tijdens een vaarvakantie kan aanleggen. Hier kun je gebruik maken van het sanitair en stroom. Online kun je alles vonden over de kosten voor het liggeld in een jachthaven. Mocht je voor een unieke beleving willen gaan, dan zijn de aanlegplaatsen in de natuur zeker aan te raden! Deze zijn uiteraard ook uniek als je huisdieren meeneemt aan boord.

De Marrekrite is hier een fantastisch voorbeeld van. Recreatieschap Marrekrite onderhoudt zo’n 40 km aan aanlegvoorzieningen in het buitengebied. Ongeveer 3.500 schepen kunnen in dit gebied aanleggen op circa 300 locaties. Je kunt hier maximaal 3 dagen aanleggen en ook hier kun je gebruik maken van het sanitair en stroom. Recreatieschap Marrekrite wil de jachthavens niet in de weg zitten en daarom is het de bedoeling dat je na een paar dagen weer van deze plek afgaat. 

Hoe zit het met de “drukte” op het water?

Nederland bestaat voor een groot deel uit water, dus genoeg plekjes voor een onvergetelijke vaarvakantie. In de zomer is het natuurlijk drukker op het water dan in het voor- of naseizoen. Ook met bepaalde evenementen kan het best druk op het water zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Sneekweek. Dit is het grootste binnenwater zeilevenement van Europa en trekt vele bezoekers zowel op het water als aan wal.

De gezelligheid zet zich ’s avonds namelijk voort op het eiland en in de stad. Verhuurders van motorjachten, sloepen en zeiljachten willen niet dat je tijdens dit evenement aanlegt in de binnenstad van Sneek. Ook buiten de evenementen om kan het druk zijn op het water, maar er is altijd genoeg plek om te varen en aan te leggen. Mocht je zeker willen zijn van een plekje in de jachthaven, reserveer dan op tijd. Bel met de desbetreffende jachthaven en zij gaan het voor je regelen. 

Varen in Friesland
Foto: De Driesprong Yachtcharters

Varen met slecht weer

Waarschijnlijk heb je al een tijdje naar deze vakantie uitgekeken en verheug je je er helemaal op. Maar wanneer jullie de haven uitvaren met het gehuurde jacht, valt de regen ineens met bakken uit de lucht. Je vakantie valt nu letterlijk en figuurlijk in het water... Tenminste dat is wat je denkt. Maar maak je geen zorgen, want na regen komt zonneschijn, toch? Dat je baalt, snappen wij helemaal! Maar bij varen met slecht weer, moet je vooral letten op de veiligheid. Wanneer het geregend heeft, kan het glad zijn op de boot en het zicht verslechteren. Men spreekt van een slecht zicht bij een zicht van minder dan 1.000 meter op de hoofdvaarwegen en minder dan 400 meter op de andere vaarwegen. Dit wordt als richtlijn aangehouden door de handhavende instanties. 

Leuke activiteiten voor bij een vaarvakantie in de zomer

Na een aantal dagen te hebben gevaren, is het misschien leuk om aan wal een activiteit te doen. Hieronder geven wij je een aantal tips die jij met je familie, vrienden en/of kinderen kunt ondernemen.
 

 • Midgetgolf is een leuke activiteit voor jong en oud. Bij heel warm weer misschien minder geschikt, want je bent toch redelijk actief bezig en je staat een paar uur in de zon. Dan wordt zo’n activiteit toch wel heel warm. Er zijn genoeg midgetgolf banen die beschut zijn door de bomen. Dus een plekje in de schaduw is meestal wel mogelijk!
   
 • Iedereen houdt van lekker eten, dus waarom niet in een sfeervol restaurant. Bij jouw vakantie hoort ontspanning, dus je eens lekker laten bedienen is niets mis mee! Friesland kent vele plekjes aan het water waar men kan lunchen of dineren. Hier kun je je sloep voor de deur neerleggen. Met een grote motorjacht of zeilboot gaat het iets lastiger en zal je je boot wat verderop moeten aanleggen. Een klein stukje lopen moet vast geen probleem zijn, je hebt immers vakantie.
   
 • Bij slecht weer kun je een bezoekje aan een tropisch zwembad brengen. Zwemkleding heb je vast meegenomen, want je gaat er niet vanuit dat het de hele zomervakantie gaat regenen. Buiten is het misschien niet zo tropisch, maar binnen is het lekker warm en krijg je niets mee van wat er zich buiten afspeelt. Op vaarvakantie met de kids? Ook zij vinden het leuk om dit soort activiteiten te ondernemen.
   
 • Jullie hebben een dagje gevaren, gegeten op de boot en willen ’s avonds eigenlijk nog wel even de hort op. Breng een bezoekje aan de bioscoop. Leuk voor jullie, maar eventueel ook voor jullie kinderen. Koop een flinke bak popcorn en wat drinken en genieten maar!
   
 • Voor de dames een leuke activiteit, voor de heren misschien wat minder… Shoppen! Met heel warm “zweet weer” misschien niet een leuke activiteit, maar bij zo’n 20 graden prima te doen. Winkeltje in, winkeltje uit en een terrasje met wat lekkers tussendoor. Een ultiem vakantie gevoel dus!
   

Motorjacht in Friesland huren
Foto: Stoeten Motorjachten

Wanneer moet ik mijn vaarvakantie voor de zomer boeken?

Varen in de zomer geeft net wat meer mogelijkheden dan een vaarvakantie in het voor- of naseizoen. De vaarvakantie zelf is even mooi, maar zwemmen en andere “zomerse activiteiten” zitten er misschien niet in. Wij raden je wel aan om vroegtijdig te boeken. Vaak weet je in het begin van het nieuwe jaar wanneer je vakantie krijgt, dus dan maar gelijk boeken! Ben je gebonden aan de bouwvak vakantie? Dan raden wij je zeker aan om ver van tevoren te boeken. Dit is een van de drukste periodes van het jaar. Verdiep je ook tijdig in de kosten per dag om een boot te huren, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als je daadwerkelijk een boot wilt gaan boeken.

 

Zie je liever een overzicht van alle bootverhuurbedrijven in Friesland? Dan verwijzen wij je naar ons platform BotenverhuurinFriesland.nl >>