Ben ik wel of geen vaarbewijs nodig?

Vaak vragen mensen bij het boeken van een boot aan ons wanneer zij wel of geen vaarbewijs nodig zijn. En moet het dan vaarbewijs 1 of vaarbewijs 2 zijn? In dit artikel gaan we dat aan je uitleggen. Vooraf willen we wel vast aangeven dat een vaarbewijs theoretisch is en dat dus geen garantie is dat je zomaar met iedere boot mag wegvaren. 

Ervaring versus vaarbewijs

Er wordt de laatste jaren steeds vaker gekozen voor een vakantie in eigen land. Het huren van een motorjacht of zeiljacht is hierbij uitermate populair. Maar vaak zijn mensen zonder ervaring in het besturen van een boot nog wel huiverig als zij zo'n imposant motorjacht of zeiljacht zien. Regelmatig denkt men dan ook dat je voor het besturen van ieder jacht in het bezit moet zijn van een vaarbewijs. Maar dat is niet bij iedere boot verplicht. We leggen je in dit artikel uit wanneer je wel of geen vaarbewijs nodig bent en vooral bij welke situaties je wel over een vaarbewijs moet beschikken.

Geen ervaring? Meld het vooraf!

Het aantal Nederlanders dat hun vakantie in eigen land vieren is de laatste jaren flink toegenomen. Bij LastminuteVaren.nl zien we dan ook ieder jaar weer een toename van Nederlanders die een motorjacht of zeiljacht willen huren voor een vaarvakantie in eigen land. En alle nieuwkomers hebben meestal geen ervaring en vaak ook nog geen vaarbewijs. Een vaarbewijs is in de meeste gevallen overigens ook niet verplicht maar wel gewenst. Zeker als je gaat varen met slecht weer. Maar het belangrijkste voor een veilige vaarvakantie is dat je de risico's op het water maar niet onderschat en dus ook niet zomaar zonder enige kennis of  ervaring met een motorboot of zeilboot gaat varen. Ga je voor de eerste keer een zeiljacht of motorboot huren, geef dit dan vooraf door aan de verhuurder van de boot zodat deze jou voor vertrek eerst een duidelijke uitleg kan geven én enige vaarervaring kan bijbrengen.

Wanneer is een vaarbewijs verplicht?

Een vaarbewijs is altijd een aanrader als je een boot gaat huren. Mocht je lastminute een motorboot of zeiljacht gaan huren, dan kun je eventueel online versneld de cursus vaarbewijs nog gaan doen. Maar uiteraard wil je eerst weten wanneer een vaarbewijs verplicht is. Je moet in bezit zijn van een Vaarbewijs 1 als je een boot bestuurt die sneller dan 20 kilometer per uur kan varen. Dus ook als je een bootje met buitenboordmotor bestuurt die 20 km per uur kan varen, is het Vaarbewijs 1 verplicht. Ook als je een boot bestuurt van 15 meter of langer is het Vaarbewijs 1 verplicht. Daarnaast moet je tenminste 18 jaar oud zijn om een boot met vaarbewijs verplichting te besturen. Je mag onder de 18 jaar wel het vaarbewijs in je bezit hebben maar je mag er dus nog geen gebruik van maken.

Het verschil tussen Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2

Het verschil tussen Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2 is dat je met klein vaarbewijs 1 mag varen op binnenwateren, rivieren, kanalen en meren. Met het vaarbewijs 2 mag je ook varen op open wateren en de zee zoals de Oosterschelde, de Westerschelde, de Eems en Dollard, IJsselmeer, IJmeer en het Markermeer. Je moet wel eerst Vaarbewijs 1 in je bezit hebben voordat je Vaarbewijs 2 aan de slag gaat.

Resumé...

Een motorjacht of zeiljacht te besturen is het dus niet altijd verplicht om in het bezit te zijn van een vaarbewijs. Maar als je voornemens bent om vaker te gaan varen, dan is het natuurlijk wel een aanrader om het vaarbewijs te gaan halen. En mocht je voor een zeiljacht of motorjacht te gaan die sneller dan 20 kilometer per uur kan varen dan is het zelfs verplicht. Dat geldt uiteraard ook voor als je het water op gaat met een waterscooter, jetski of iedere boot, groot of klein, die 20 kilometer of sneller kan varen.

We hopen dat we je kennis van de regels op het water enigszins vergroot hebben, waardoor je veilig en zorgeloos een motorjacht of zeiljacht kunt gaan huren!