Vakantie op een houseboat

Vaak horen wij de vraag: Wat is een houseboat nu precies? Kort gezegd is een houseboat een vakantiehuisje óp het water. Een drijvend vakantiehuisje dus. Maar daar blijft het niet bij, want een houseboat kent verschillende varianten. Er zijn houseboats met een vaste ligplaats, die je als vakantiehuisje kunt boeken. Maar er zijn ook houseboats die je kunt huren en zelf mee kunt varen en op locaties aanleggen voor de nacht, net als met een motorboot of zeilboot e.d. En dan is er nog de variant waarbij je zelf niet mag varen, maar de verhuurder van de houseboat tijdens de vakantie van de huurders de houseboat naar een ander locatie vaart. In dit artikel leggen we het allemaal uit.

Een houseboat als vakantiehuisje op het water

Omdat het vrij moeilijk is om met een houseboat te varen, worden deze vaak niet verhuurd om zelf mee te varen. De houseboat heeft dan een vaste ligplaats aan het water, bijvoorbeeld in de jachthaven van de verhuurder of op een mooie locatie waar de houseboat een vaste ligplaats heeft. In deze versie heeft de houseboat dus de functie van een vakantiehuisje aan het water. Je hebt hierbij een prachtig uitzicht over het water omdat alle houseboats veel ramen rondom de boot hebben. Een hele bijzondere vakantielocatie dus.

Zelf varen op een houseboat

Een tweede mogelijkheid om een houseboat te huren is de variant waar je zelf met dit bijzondere vakantiehuisje mag varen. Zoals hierboven al genoemd kan dit bij weinig bootverhuurders die de houseboats verhuren. Maar er worden dus wel houseboats verhuurd waarmee je zelf mag varen en je dus vrij bent om zelf locaties of jachthavens te kiezen waar je de houseboat kunt aanleggen voor een tussenstop of overnachting.Zorg er dan wel voor dat je de verkeersregels voor boten goed kent. Aanleggen op 1 van de vele Marrekrite aanlegplaatsen in Friesland is hier een echte aanrader voor. Je krijgt hierbij van de bootverhuurder wel enige beperkingen waar je wel en niet mag varen en aanleggen. Ook moet je ervaring hebben met het besturen van een boot en wellicht wil de verhuurder van de houseboat eerst een proefvaart met je maken voordat je vertrekt. Zomaar even lastminute voor de eerste keer een boot huren en wegvaren is er met een houseboat dus niet bij.

Een vakantie op een houseboat op meerdere locaties

Er zijn ook verhuurders van houseboten die niet toestaan dat de mensen die een houseboot huren er zelf mee gaan varen, maar toch wel een stapje verder willen gaan om de vakantiegangers een unieke vakantie op het water te bieden. Zij varen de houseboat dan bijvoorbeeld na enkele dagen, met de vakantiegangers aan boord, naar een andere mooie locatie. Afhankelijk van de huurperiode kan dit tijdens de vakantie op het water nogmaals worden herhaald. Informeer hiernaar bij de bootverhuurbedrijven van de houseboats.

Bekijk ervaringen, reacties en recensies

Heb je nog twijfel over zo'n bijzondere vakantie op een houseboot? Bekijk dan de ervaringen in de reacties en recensies van vakantiegangers die jullie al voorgingen. Dat kunnen de recensies zijn van mensen die hun vakantie of weekendje weg hebben gevierd op de houseboot die jullie gekozen hebben., maar ook algemene recensies over andere houseboten.

Bekijk het lastminute aanbod in de categorie "accommodaties"

De houseboats ofwel houseboten vind je hier op LastminuteVaren.nl onder de categorie Accommodaties. Je vindt er houseboten die als een soort van vakantiehuisje vast aan wal liggen, of houseboten waar je zelf mee mag varen én houseboten die de verhuurder tussentijds 1 of 2x voor jullie wil verplaatsen naar mooie locaties waar zij vaker gebruik van maken.

Vakantie of weekendje weg

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen zijn er diverse mogelijkheden voor zo'n unieke vakantie of weekendje / midweek op een houseboat. Via bovenstaande link zie je de aanbieders van de houseboats in Nederland. Je kunt hier op LastminuteVaren.nl ook de beschikbaarheid van een aantal houseboats bekijken. Mocht je een houseboat gaan boeken dan wensen wij je namens het team van LastminuteVaren.nl een fijne vakantie op het water.