Mijn favorieten (0)
Varen in Nederland

Ga je binnenkort een motorjacht, zeilboot, kano of sloep huren? In de meeste gevallen kun je deze boten zonder vaarbewijs besturen. Uiteraard is het verstandig om je te verdiepen in de vaarregels. Wij snappen dat je niet gehele “Binnenvaart Politie Reglement” uit je hoofd gaat leren, maar enige kennis van de regels op het water is geen overbodige luxe. Veiligheid gaat voor alles! Je bent vast op deze pagina terecht gekomen omdat je wil weten wanneer je een vaarbewijs nodig hebt of omdat je misschien zelf je vaarbewijs wilt halen. Op deze pagina vertellen je we alles over de verschillende vaarbewijzen en welk vaarbewijs je wanneer nodig hebt. Ook geven wij je informatie over het halen van je vaarbewijs.

Wanneer is een vaarbewijs verplicht?

Een vaarbewijs is verplicht wanneer je vaart met een waterscooter, jetski, rubberboot of motorboot (al dan niet opblaasbaar) die bij vol gas sneller kunnen dan 20 km per uur. Ook voor pleziervaartuigen die een lengte hebben van 15 tot 25 meter heb je een vaarbewijs nodig. Ga je binnenkort een boot huren waarbij een vaarbewijs verplicht is? Dan zul je ook over enige vaarervaring moeten beschikken, want met alleen een vaarbewijs ben je er nog niet.

Vaarbewijs halen

De verschillende vaarbewijzen

Men heeft het vaak over vaarbewijs 1 en 2. Deze omschrijving is een tikje misleidend, want vaarbewijs 2 is een aanvullend vaarbewijs en dus geen onafhankelijk vaarbewijs. Wanneer je het examen vaarbewijs 1 en 2 met goed gevolg aflegt, komt er KVB II op je pasje te staan.

Vaarbewijs 1 en 2

Je begint eerst met Vaarbewijs 1. Dat is een gangbaar vaarbewijs voor de pleziervaart. Met dit vaarbewijs mag je alle soorten boten besturen, mits ze niet langer zijn dan 25 meter. Er geldt geen maximumaantal pk’s. Het vaargebied daarentegen is wel beperkt. Vaarbewijs 1 is voldoende voor het varen op kanalen, rivieren en meren. Als je op de ruime binnenwateren wilt varen zoals het IJsselmeer of het Markermeer, dan heb je naast Vaarbewijs 1 ook Vaarbewijs 2 nodig. Met Vaarbewijs 2 mag je ook varen op de Ooster- en Westerschelde en de Waddenzee.

Vaarvakantie

Waar kan ik mijn vaarbewijs halen?

Nuvaarbewijs biedt verschillende cursussen aan. Hier vind je alles wat je nodig hebt om in één keer je vaarbewijs te halen. Alle theorie voor je vaarbewijs kun je online leren. Na deze cursus weet je alles om een vaarbewijs bij het CBR te verkrijgen. Je hebt keuze uit klassikale cursussen en vaarbewijs videocursussen. Wil je de cursus klassikaal volgen? Dan is zowel een dagcursus als een avondcursus een optie. Je leert wanneer het jou het beste uitkomt.

Hoe oud moet je zijn om een vaarbewijs te halen?

Voor je 18e verjaardag mag je het vaarbewijs halen. Je kan het examen dan al doen, maar je vaarbewijs krijg je nog niet. Het vaarbewijs kun je ophalen wanneer je 18 jaar geworden bent en vanaf dan mag je ook in grotere en snellere boten het water op!

Vaarbewijs 12 locaties

Dagcursus vaarbewijs

Een dagcursus vaarbewijs kun je bij Nuvaarbewijs.nl volgen op maar liefst 12 locaties in Nederland. Op een aantal plaatsen geven zij ook avondcursussen. Heb je moeite met leren of neem je er de tijd niet voor? Dan wordt de klassieke cursus aangeraden.  
  • Snel je vaarbewijs halen met goede begeleiding
  • Zie deze cursus als een stok achter de deur
  • Inclusief uitgebreide lunch