Wat is het verschil tussen vaarbewijs 1 en 2

Vaarbewijzen voor de pleziervaart op binnenwateren en het ruime sop

Je bent vast op deze pagina beland omdat je wilt weten wanneer je een vaarbewijs nodig hebt of omdat je misschien zelf je vaarbewijs wilt halen. Op deze pagina vertellen je we alles over de verschillende vaarbewijzen en welk vaarbewijs je wanneer nodig hebt. Ook geven wij je informatie over de cursus vaarbewijs 1 en 2.

Varen in Nederland

Verdiep je in de regels op het water

Ga je binnenkort een motorjacht, zeilboot, kano of sloep huren? In de meeste gevallen kun je deze boten zonder vaarbewijs besturen. Maar uiteraard is het wel verstandig om je te verdiepen in de vaarregels. Wij snappen dat je niet het gehele “Binnenvaart Politie Reglement” uit je hoofd gaat leren, maar enige kennis van de regels op het water is geen overbodige luxe. Veiligheid gaat voor alles toch?

Wanneer is een vaarbewijs verplicht?

Een vaarbewijs is verplicht wanneer

  1. Je gaat varen met boten die sneller kunnen varen dan 20 km per uur. Het gaat er dus niet om dat je die snelheid wel of niet vaart.
  2. Je gaat varen op een pleziervaartuig met een lengte van 15 tot 25 meter

Onder deze boten behoren o.a. de volgende type boten: 

  • waterscooters
  • jetski's
  • rubberboten
  • motorboot (al dan niet opblaasbaar)

Ben je van plan om binnenkort een boot te huren waarbij een vaarbewijs verplicht is? Dan zul je ook over enige vaarervaring moeten beschikken, want met alleen een vaarbewijs ben je er natuurlijk nog niet. Heb je die ervaring nog niet? Vraag dan een vaarles of vaarinstructie aan bij het bootverhuurbedrijf. Geef bij de boeking van het motorjacht of zeiljacht wel aan dat je nog niet over voldoende vaarervaring beschikt.


Vaarbewijs halen

De verschillende vaarbewijzen

Men heeft het vaak over vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2. Deze omschrijving is een tikje misleidend, want vaarbewijs 2 is een aanvullend vaarbewijs en dus geen onafhankelijk vaarbewijs. Wanneer je het examen vaarbewijs 1 en 2 met goed gevolg aflegt, komt er KVB II op je pasje te staan.

Vaarbewijs 1 en 2

Je begint eerst met Vaarbewijs 1. Dat is een gangbaar vaarbewijs voor de pleziervaart. Met dit vaarbewijs mag je alle soorten boten besturen, mits ze niet langer zijn dan 25 meter. Er geldt geen maximumaantal pk’s. Het vaargebied daarentegen is wel beperkt. Vaarbewijs 1 is voldoende voor het varen op kanalen, rivieren en meren. Als je op de ruime binnenwateren wilt varen zoals het IJsselmeer of het Markermeer, dan heb je naast Vaarbewijs 1 ook Vaarbewijs 2 nodig. Met Vaarbewijs 2 mag je ook varen op de Ooster- en Westerschelde en de Waddenzee.

Vaarvakantie

Waar kan ik mijn vaarbewijs halen?

Nuvaarbewijs biedt verschillende cursussen aan. Hier vind je alles wat je nodig hebt om in één keer je vaarbewijs te halen. Alle theorie voor je vaarbewijs kun je online leren. Na deze cursus weet je alles om een vaarbewijs bij het CBR te verkrijgen. Je hebt keuze uit klassikale cursussen en vaarbewijs videocursussen. Wil je de cursus klassikaal volgen? Dan is zowel een dagcursus als een avondcursus een optie. Je leert wanneer het jou het beste uitkomt.

Hoe oud moet je zijn om een vaarbewijs te halen?

Voor je 18e verjaardag mag je het vaarbewijs halen. Je kan het examen dan al doen, maar je vaarbewijs krijg je nog niet. Het vaarbewijs kun je ophalen wanneer je 18 jaar geworden bent en vanaf dan mag je ook in grotere en snellere boten het water op!

Vaarbewijs 12 locaties

Dagcursus vaarbewijs

Een dagcursus vaarbewijs kun je bij Nuvaarbewijs.nl volgen op maar liefst 12 locaties in Nederland. Op een aantal plaatsen geven zij ook avondcursussen. Heb je moeite met leren of neem je er de tijd niet voor? Dan wordt de klassieke cursus aangeraden.  

  • Snel je vaarbewijs halen met goede begeleiding
  • Zie deze cursus als een stok achter de deur
  • Inclusief uitgebreide lunch

Neem geen risico's

Neem geen risico's om toch het stuur van een grote of snelle boot vast te pakken en even flink gas te geven. Uiteraard loop je het risico dat je wordt gespot door de politie. Dat zal je dan zeker een flinke duit gaan kosten. Maar nog veel belangrijker is dat je een ongeval kunt veroorzaken waarbij gewonden of erger nog kunnen vallen. Naast dit leed zul je de boetes hiervoor niet snel te boven komen. 

  • Ons advies vanuit Lastminutevaren.nl is: als je van de watersport houdt, schrijf je dan zeker in voor de cursus vaarbewijs. Op deze manier kun je op ieder moment zorgeloos het roer van een motorboot of zeiljacht in je handen nemen! Wij wensen je veel veilig plezier op het water!