Gaan jullie met vaarvakantie en hebben jullie geen oppas voor de hond of kat? Dan kun je je huisdier gezellig meenemen aan boord. Men kiest er steeds vaker voor om een huisdier mee te nemen bij de plezier- en beroepsvaart. Maar wanneer je een boot gaat huren, kan je huisdier helaas niet altijd mee. Overleg van tevoren met de eigenaar van het schip of jullie de hond of kat mee mogen nemen. Wanneer huisdieren wel zijn toegestaan, worden er meestal extra schoonmaakkosten in rekening gebracht. Houd hier dus rekening mee. Lees hieronder de tips om veilig te kunnen varen met je huisdier.
Van alle dieren worden honden het meest meegenomen aan boord. Ongeveer een op de vier schepen heeft een of meerdere honden mee aan boord. Ook kanoën en suppen met honden is erg populair. Katten zijn iets minder vaak op het water te vinden, maar toch komt het wel voor. Net als voor mensen is veiligheid bij huisdieren erg belangrijk. Zoals je misschien wel weet hebben dieren moeite met het inschatten van risico's, ze zijn dus afhankelijk van hun baasje als het op veiligheid gaat. We moeten met z'n allen voorkomen dat het huisdier zichzelf, jou of een ander in gevaar brengt. Veiligheid bij huisdieren op het water omvat speciale voorzieningen en veiligheidshulpmiddelen en daarnaast een goede begeleiding en gewenning rondom het water en het schip.
Zoals je misschien wel weet, communiceren honden op hun eigen manier. Om je hond optimaal te kunnen begrijpen, is kennis nodig van lichaamstaal, gedrag en signalen. Wanneer je dit weet van je hond, kun je snel reageren bij signalen van opwinding, angst of onrust. Wanneer een hond in paniek is, brengt hij mogelijk ook zijn baasje of andere watersporters in een onveilige situatie. Het is dus van belang dat er een goede communicatie is tussen de hond en zijn baasje.
Voordat je vertrekt, is het aan de raden om de hond even te laten wennen aan het schip. Een hond die zich op zijn gemak voelt, zal minder snel iets overkomen of veroorzaken dan een hond die gestrest is.
De meeste mensen gaan er vanuit dat honden kunnen zwemmen, maar niets is minder waar. De meeste honden moeten het leren en sommige rassen zijn niet geschikt om te zwemmen. Honden die wel kunnen zwemmen, kunnen alsnog verdrinken. Denk aan plaatsen waar zij niet aan de kant kunnen komen.
Doe een borsttuigje om bij je hond, zo heb je iets om hem aan vast te pakken als hij bijvoorbeeld het water invalt. Denk ook aan een goed zwemvest.
Pas het schip waar mogelijk is aan. Een pikhaak, hondenbootladder, veiligheidsnet of hekjes in de gangboorden en een hondenloopplank dragen bij tot de veiligheid van een huisdier aan boord.
Allereerst moet je denken om je eigen veiligheid. Bekijk eerst de situatie; als er stroming is, ga stroomafwaarts staan of gebruik een klein motorbootje. Houdt contact met het huisdier en probeer hem naar je toe te laten zwemmen. Til hem eruit aan zijn nekvel, halsband, tuig of zwemvest. Wanneer de hond in het water is gevallen vanaf de boot, lukt het niet altijd om de hond snel weer aan boord te krijgen. Een zwemvest geeft je daarom extra tijd. Let wel op dat je de hond niet verwond met de schroef. Handel als hierboven en til de hond eruit via het zwemtrapje of zwemplateau of hijs hem eruit met een pikhaak of een zeil. Desnoods kan er hulp ingeschakeld worden via de KNRM of Reddingsbrigade.
Normaal gesproken heeft een hond een temperatuur van 37 tot 39 graden Celsius. Als een hond lang in het water heeft gelegen of bij koud weer, kan het beestje onderkoeld raken doordat de lichaamstemperatuur lager wordt dan 37 graden Celsius. De verschijnselen kunnen o.a. rillen, futloos, oppervlakkige ademhaling, stuipen, coma of verward zijn. Maak de hond droog en dek hem toe. Leg een warme kruik bij de hond neer, maar pas op voor een te snelle opwarming en verbranding. Als het lukt, laat de hond dan warm water drinken. Dit moet je niet doen bij versuftheid en coma.
Een hond kan niet zweten en kan daarom snel oververhit raken. Dit gebeurd bij een lichaamstemperatuur boven de 40 graden Celsius. Wanneer weet je dat je hond oververhit is? Let op rode slijmvliezen, hijgen, kwijlen, sloomheid, braken en bewusteloosheid. Een oververhitte hond kan gekoeld worden met koud water, vooral in de liezen. Wat je absoluut niet moet doen, is een oververhitte hond in het water gooien. De hond kan dan namelijk in shock raken. Dek de hond ook niet af met natte doeken. Raadpleeg liever een dierenarts. Hoe kun je oververhitting voorkomen? Laat je huisdier niet in de brandende zon liggen en laat hem niet achter in een dichte boot. Zorg voor voldoende fris drinkwater en maak eventueel gebruik van een coolmat.