Marrekrite: De mooiste aanlegplaatsen midden in de natuur

Hier kun je niet aan voorbij varen!

Marrekrite aanlegplaatsen: De mooiste plekjes van Friesland

Het Recreatieschap Marrekrite onderhoudt in de provincie Friesland maar liefst 34 kilometer unieke aanlegplaatsen verdeeld over 300 locaties, middenin de waterrijke natuur van Friesland. Verder houdt de Marrekrite zich continu bezig met nieuwe aanlegvoorzieningen zoals nieuwe steigers, damwanden en Marboeien.
 

Aanleggen Marrekrite
Foto: Friesland Boating

Als jouw gedachten al uitgaan naar het varen, dan denk je al snel aan Friesland. Zo gek is dat niet, want Friesland bestaat voor maar liefst een derde uit water. De provincie Friesland wordt dan ook niet voor niets "internationaal" genoemd. Dit komt door haar vele meren, waterwegen en open landschappen.

Met de idyllische dorpjes en steden tussen al die waterwegen, is Friesland een geliefde plek voor de watersport. Voor het  Varen in Friesland kent vele commerciële en gemeentelijke jachthavens waar men tijdens een vaarvakantie kan aanleggen. Hier kun je onder andere gebruik maken van het sanitair en stroom. Mocht je voor een unieke beleving willen gaan, dan kun je de Marrekrite aanlegplaatsen midden in de natuur echt niet overslaan. Op deze pagina vertellen we je er alles over. 

Aanlegvoorzieningen in het buitengebied

Recreatieschap Marrekrite onderhoudt zo'n 40 km aan aanlegvoorzieningen in het buitengebied. Zij bieden elke dag meer dan 3.500 schepen een aanlegplaats op ruim 300 locaties. Als watersporter mag je hier maximaal 3 dagen gratis aanleggen.

Je kunt hier geen gebruik maken van stroom of sanitair. Recreatieschap Marrekrite wil de jachthavens niet in de weg zitten en daarom is het idee om wel na een paar dagen weer van deze plek af te gaan. Zo ondersteunen zij de economie. Wel zetten ze zich in voor het vuilwater probleem. Er staan 3 "hûskes" op het veld, ook wel drijvende inzamelstations genoemd. Hier kun je het vuilwater afgeven. 

Marrekrite aanlegplaatsen
Foto: Maran Yachtcharter

De meest favoriete Marrekrite aanlegplaatsen

 • Zandmeer (Sânmar) -Grote Gaastmeern - FL18
 • Jeltesloot - Moalsek - FL20
 • De Fluezen - Langehoekspôlle en Nije Krûspolle - FL 23 en FL 28
 • Alde Feanen - Kop van Wiegersma en Jacobi - PR07 en PR09
 • Alde Feanen - Rengerspôlle - PR20 t/m PR25
 • Alde Feanen - Langesleat en Beekhûspôlle - PR68 en PR06
 • Tjeukermeer - Marchjepôlle - TJ15
 • Wijde Ie - Aegehoek - PR45 t/m PR47
 • Pikmeer - Suderburd - PR51
 • Jouster Feartsje - It Grut Skar - SN23
 • Langweerder Wielen - De Kaai - SN58
 • Noarder Alde Wei -  SN60 t/m SN66, SN86

Duurzaamheid boven alles

Als er nieuwe Marrekrite aanlegplaatsen in Nederland gebouwd worden, staat duurzaamheid bovenaan. Er wordt bijvoorbeeld gerecycled kunststof en beton gebruikt. Hierdoor is het gebruik van hardhout niet meer nodig. Deze materialen zorgen er ook voor dat de aanlegplaatsen en steigers voortaan geen 25 jaar meegaan, maar tot wel circa 75 jaar. Ook zijn er de laatste jaren steeds meer marboeien gemaakt, waar midden in de wateren een boot kan worden aangelegd. Een unieke vinding, ontwikkeld door de Marekrite, speciaal voor Friesland.

Vaarvakantie in Friesland

Kosten van de Marrekritewimpel

Uiteraard brengen deze unieke aanlegplaatsen, waar je ook nog eens mag overnachten, veel kosten met zich mee. En toch kost het aanleggen en overnachten aan deze unieke Marrekrite ligplaatsen je eigenlijk helemaal niets. Om gebruik te maken van deze steigers en aanlegplaatsen in de natuur kun je een zgn. "Marrekrite wimpel" kopen. Met zo'n wapperende wimpel aan de boot mag je maximaal drie dagen met de boot op dezelfde ligplaats blijven liggen, zonder kosten voor het liggeld.

Met deze opbrengsten bouwt en onderhoud het Recreatieschap Marrekrite deze Friese ligplaatsen en zorg zij er tevens voor dat deze veilig en netjes zijn en blijven. De Marrekrite maait tevens het gras en zorgen ervoor dat de 120 afvalcontainers geleegd worden. Jaarlijks gaat het om maar liefst circa 175.000 kilo afval! Verder wordt er jaarlijks gebaggerd om de Marrekrite aanlegplaatsen goed bereikbaar te houden.

Aanschaffen van de Marrekrite-wimpel

Koop dus nog vóór vertrek een Marrekrite-wimpel. Een unieke toevoeging voor jouw vaarvakantie met een motorboot, zeilboot of sloep én je levert hiermee tevens een belangrijke bijdrage voor het in stand houden van deze unieke, vrije ligplaatsen in Friesland. De opbrengst van de wimpels worden geïnvesteerd voor de bouw, herbouw en onderhoud van de voorzieningen.

De kosten van een Marrekritewimpel

Klein 18 x 24 cm = € 15,00
Middel 30 x 40 cm = € 20,00
Groot 50 x 70 cm = € 25,00

Waar kun je een Marrekritewimpel kopen?

De wimpel is op diverse locaties in Friesland te koop. Je kunt bij de meeste VVV's, watersportbedrijven, bootverhuurders en jachthavens wel terecht. Bekijk de Wimpelverkooppunten. Ook kun je de wimpel via de webshop van Recreatieschap Marrekrite kopen. In dat geval betaal je enige verzendkosten bovenop de wimpelprijs. 

Ga je een boot huren?

Als je een motorjacht, zeiljacht, sloep e.d. gaat huren, informeer dan eerst bij de verhuurder of de Marrekrite-wimpel op de boot aanwezig is. Er zijn namelijk bootverhuurders die deze service bij de bootverhuur hebben inbegrepen. Zo niet, zorg dan dat je tijdig de wimpel aanschaft voor jouw vaarvakantie in Friesland!

Op de website BotenverhuurinFriesland.nl vind je meer informatie over De Marrekrite en haar doelstelling, samenwerkingen e.d.