De Turfroute in de Friese wouden

vaarroute in een uniek stukje Friesland

Friesland Boating
Foto: Friesland Boating

De Turfroute is een prachtige toeristische route door Zuidoost Friesland. Deze route gaat door het westelijke deel van Drenthe en de kop van Overijssel. Zuidoost Friesland staat bekend om zijn rustige en gemoedelijke sfeer en de natuur is er werkelijk prachtig! Ook leent het gebied zich uitstekend voor wandelingen en fietstochten. De Turfroute start in Appelscha en duurt ongeveer 10 uren (50 km). Natuurlijk hoef je deze prachtige route niet in een dag af te leggen, maar huur bijvoorbeeld een boot voor een weekend, midweek of week. Zo kun je ook de mooie pittoreske dorpen en hun bezienswaardigheden bezoeken. 

De geschiedenis van de Turfroute

Men is in de zestiende eeuw begonnen met de aanleg van een netwerk aan vaarwegen waarover turfschippers hun vracht naar het westen van het land konden brengen. De turf is gewonnen in het gebied waarin de turfroute ligt. Dit als brandstof gebruikte materiaal werd gestoken of gebaggerd uit veengronden.

In het hele land en zelfs in het buitenland werd turf gebruikt. In de zestiende eeuw waren er nog geen verharde wegen waarover het transport van turf plaats kon vinden. Daarom is men waterwegen gaan graven zodat het turf over het water vervoerd kon worden. Deze waterwegen zijn jarenlang gebruikt voor het transport van turf en allerlei andere zaken. Op een gegeven moment kwam men erachter dat het vervoer over de aangelegde verharde wegen sneller en efficiënter is. De waterwegen raakten in verval en slibden hier en daar dicht. Soms werden ze gedempt om verharde wegen aan te leggen.

In de jaren '70 van de vorige eeuw werden de waterwegen steeds populairder bij de pleziervaart. Enkele bijna dichtgeslibde waterwegen werden opnieuw bevaarbaar gemaakt. Ook werd voorkomen dat enkele waterwegen alsnog werden gedempt. Uiteindelijk is er een vaarroute tot stand gekomen die intussen bij veel watersporters bekend is als de Turfroute. Wil jij de Turfroute ook bevaren? Bekijk ons aanbod motorjachten

Turfroute
Foto: Yachtcharter Sneek

Nationale parken

Wanneer je de Turfroute bevaart, passeer je maar liefst vier prachtige Nationale parken: het Drents Fries Wold, het Dwingelderveld, de Alde Feanen en de Weerribben. De naam van de route verwijst naar het verleden, veenbazen en arme turfgravers. Enkele Friese families werden steenrijk van de turfhandel. Hun erfenis, landgoederen met schitterende tuinen en parken, ligt onder meer in Bakkeveen, Oldeberkoop, Beetsterzwaag en Oranjewoud. 

Het gebied

Het gebied in Zuidoost Friesland vraagt om een actieve benadering, want er is namelijk zoveel te beleven! Er vinden prachtige evenementen plaats die georganiseerd zijn door vrijwilligers. De talrijke kleine musea en galeries hebben iets eigens wat ze uniek maar ook erg toegankelijk maakt. De dorpen staan bekend om de gemoedelijke sfeer en de rust. In de logementen en restaurants zul je merken dat de mensen erg gastvrij zijn. Geniet van culinaire hoogstandjes en maak kennis met eerlijke streekproducten.

Het varen op de Turfroute geeft je een gevoel van vrijheid. Je vaart door een bebost natuurgebied, afwisselend met weilanden en pittoreske dorpen, waar het zelfs nog prachtig mooi is als je gaat varen met slecht weer. Ook kom je bruggen en sluizen tegen, dat zorgt voor een unieke afwisseling. Er zijn zelfs bruggetjes die je zelf kunt bedienen. De sluiswachters maken een praatje met je en dat is al meer dan een bezoek waard toch?

Bekijk ook de andere vaarroutes in Nederland.

De Hoek Watersport
Foto: De Hoek Watersport

Wat maakt de Turfroute zo uniek?

Friesland staat bekend om zijn prachtige vaarroutes, maar de Turfroute is toch wel even wat anders dan de grote wateren waar Friesland zo rijk aan is. Je bent niet uren actief achter het stuurwiel of voortdurend alert op andere boten. Oh ja, je hebt ook geen stress bij het ontwijken van de beroepsvaart.De Turfroute is zeer geschikt voor watersporters die willen genieten van de omgeving. Het landschap varieert voortdurend en je kunt bijna overal aanleggen. Het is ook zeker de moeite waard om te verblijven in een van de pittoreske dorpjes. Drink een lekker Fries kopje koffie of het welbekende glaasje Beerenburg op het terras én geniet!

Na het bevaren van dit prachtige gebied, keer je relaxed terug naar huis. Het maakt je geest rustig en daarmee kun je alles aan! Dit fantastische gebied zou echt iedereen een keer bezocht moeten hebben. Ben je al enthousiast geworden? Het gaat hoe dan ook een onvergetelijke beleving worden!