Elektrische motorjachten huren: trend of toekomst?

Nuttige informatie over elektrische motorboten huren

Elektrische boten huren

Elektrische motorjachten zijn een opkomende trend in de wereld van de bootverhuur vanwege de milieuvriendelijke aard en stille, soepele vaareigenschappen. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen om een elektrische motorboot te huren:

Northman-1200-Electric-Grand-Oyster-1

Foto: De Northman 1200 Electric

Milieuvriendelijkheid:

De milieuvriendelijkheid staat voor veel mensen hoog in het vaandel als zij een elektrisch motorjacht huren. Elektrische motorjachten produceren namelijk geen directe uitstoot van schadelijke stoffen zoals CO2 en NOx tijdens het varen. Hierdoor is het een duurzamere optie in vergelijking met traditionele diesel of benzine aangedreven schepen.

Ontspannen varen

Doordat elektrische motoren veel minder geluid produceren dan verbrandingsmotoren, bieden elektrische motorjachten een rustigere en meer ontspannen ervaring aan boord voor de passagiers. En we gaan een motorjacht huren om even relaxt weg te zijn, dus daar sluit een elektrisch motorjacht volledig op aan.

Elektromotoren vs zonnepanelen

Elektrische motorjachten worden aangedreven door elektromotoren die worden gevoed door een accu, zonnepanelen op het dak van de boot of andere vormen van elektrische energieopslag. Hierbij zijn de zonnepanelen toch wel de meest milieuvriendelijke optie. Dat geeft toch weer dat extra goede gevoel als je een elektrisch motorjacht gaat huren.

Actieradius en oplaadtijd van de elektrische motor

De actieradius, ofwel de afstand die je met een elektrisch motorjacht kunt varen is afhankelijk van factoren zoals de capaciteit van de batterijen en de snelheid waarmee gevaren wordt. Ook kan de oplaadtijd variëren. Maar zoals bij alle nieuwe technische snufjes wordt ook hiermee steeds verder door ontwikkeld.

Nexus-Revo-870-Electric-Grey-Mullet-1

Foto: Northman Nexus Revo 

Kosten en beschikbaarheid van elektrische jachten

Elektrische motorjachten zijn nu nog duurder in aanschaf dan de met brandstof aangedreven jachten, maar op lange termijn kunnen ze operationele kosten besparen, vooral gezien de dalende prijzen van elektriciteit en de onderhoudsvereisten van elektrische aandrijvingssystemen.

De overheid stimuleert...

We zullen steeds meer elektrische motorjachten op het water gaan zien. In de jachthavens komen voortdurend meer mogelijkheden voor elektrische motorboten om de accu's te laden. En de overheid stimuleert de overgang naar elektrisch varen door middel van subsidies, belastingvoordelen en het verbeteren van de infrastructuur.

Het is in ieder geval dus wel duidelijk dat elektrische motorjachten een veelbelovend alternatief voor traditionele diesel en benzinemotoren zijn. En de interesse en investeringen in de elektrische aandrijving in diverse branches blijven groeien nu de wereldwijde focus op duurzaamheid toeneemt.