Het verschil tussen een zeilboot, zeiljacht en zeilschip

Als je een dag, weekend of week wilt gaan zeilen, dan ga je online op zoek naar de boot die past bij jullie wensen én budget. Maar welke zoektermen moet je daarbij eigenlijk gebruiken? Een zeilboot huren of juist een zeiljacht. En dan zijn er ook nog schippers die zeiltochten aanbieden. En het woord zeilschip komt ook vaak voorbij. Wij geven je hier de de juiste namen bij de juiste boten, jachten en schepen.

Zoek je een zeilboot, zeiljacht of zeilschip??

Als je op zoek gaat naar een zeiljacht dat voldoet aan jullie wensen voor een unieke zeilvakantie dan moet je wel eerst weten hoe je moet zoeken. Want er worden vaak diverse termen gebruikt om een boot of jacht te vinden. Er wordt online veel gezocht op zowel een zeilboot, zeiljacht of zeilschip. Maar daar zit toch echt wel een groot verschil in. Dat leggen wij je hier eerst maar even uit voordat we je naar de beschikbaarheid van ons aanbod verwijzen.

Als je een zeilboot zoekt...

Vaak wordt het zoekwoord "zeilboot" gebruikt als men bijvoorbeeld een midweek, weekend of week wil zeilen. Maar in de bootverhuur heeft een zeilboot geen mogelijkheid om op de boot te overnachten. Deze zijn dus geschikt om een dagje te zeilen. Een zeilboot wordt wel vaak gehuurd in combinatie met een vakantiehuisje aan het water. Een uitzondering op het slapen aan boord van een zeilboot zijn o.a. de Valken. Deze hebben geen slaapcabine maar wel een mogelijkheid om aan boord te slapen d.m.v. een dekzeil waarmee je met 2 personen aan boord kunt slapen. Maar hiermee is de Valk nog geen zeiljacht maar dus een zeilboot. 

Wil je een zeiljacht huren?

Ga je voor een zeilvakantie en dus een midweek, weekend of week wilt zeilen en aan boord slapen, dan spreken we van een zeiljacht. Dit is wel een breed begrip. Dit begint al bij een Fox 22 met een kleine kuip en dito slaapruimte. Maar je kunt hier prima op slapen. Dergelijke zeilers vallen dus wel in de categorie van de zeiljachten. En dit loopt dan door tot ongeveer de grens waarbij je nog zonder vaarbewijs op een zeiljacht mag varen. Die grens ligt bij zeiljachten tot 15 meter lengte. Daarna ben je een vaarbewijs nodig en spreken we al snel over zeilschepen.

Een zeilschip... een breed begrip

De term "zeilschip" wordt zowel in de bootverhuur als in de beroepsvaart gebruikt. In de pleziervaart wordt een zeiljacht langer dan 15 meter vaak een zeilschip genoemd. Maar de echte zeilschepen in de pleziervaart zijn toch wel de traditionele zeiljachten voor dagtochten en zeilvakanties voor groepen. Zeilen met een schipper dus. In de beroepsvaart worden in Nederland niet veel zeilschepen meer ingezet. In het buitenland komt dat nog enigszins voor. Die dragen dan wel echt de titel "zeilschip". 

Traditionele zeilschepen

In Nederland kennen we "De Bruine Vloot". Allemaal imposante zeilschepen die zeilvakanties aanbieden in de vorm van dagtochten, meerdaagse tochten en prachtige zeilvakanties. Deze unieke schepen dragen oprecht de naam zeilschepen. De zeiltochten op de Waddenzee en het IJsselmeer op deze platbodem zeilschepen worden aangeboden voor groepen, zoals bedrijfsuitjes, bruiloften en andere feesten op het Ijsselmeer . Daarnaast worden er ook vaak "opstap zeiltochten". Je kunt je hiervoor individueel inschrijven... alleen, met z'n tweeën, met je gezin of vriendenploeg, etc. Echt zeilschepen dus!

Zelf een zeiljacht huren of zeiltocht boeken

Wil je ook eens een zeiljacht huren voor een weekend, midweek of week zeilen, dan kun je een beschikbaar zeiljacht vinden in het overzicht van de zeiljachten op deze website.  Voor een zeiltocht op een traditioneel zeilschip verwijzen wij je naar ons platform BootverhuurinNederland.nl. Daar vind je het overzicht van de zeilschepen en de diverse zeiltochten en zeilvakanties.