Platbodem huren zonder schipper

Platbodem zeiljachtjacht huren

Beleef het echte zeilen met een platbodem

Op ons lastminute platform hebben we al veel geschreven over diverse soorten en merken zeiljachten. Allen met hun eigen kenmerken en doelgroep. Zo zien we telkens als we zelf gaan varen, de mooiste boten die ons als varende modellen voorbij gaan. Bijna jaloersmakend, slank gevormd, en vooral veel nagekeken om de schoonheid en luxe. Maar toch is er ook nog een categorie zeiljachten die wellicht nog meer kijkers trekt, met ook nog eens een bredere doelgroep i.v.m. een brede inzetbaarheid. En dat zijn de Platbodems!

vollenhovense_bolFoto: Vollenhovense Bol

Hoezo platbodem?

De platbodem zeilschepen hebben hun naam te danken aan (je raad het al) de platte bodem. Dat was vroeger vooral nodig voor de visserij zodat de schippers met de getijden te maken hadden en zo extra lang konden blijven vissen. Pas als de waterstand te laag werd dan ging het vissersschip richting dieper water. Of de vissers hadden de dag zo ingepland dat dit het moment was om weer naar de thuishaven te varen. Men kon de platbodem ook laten "droogvallen". Dat was juist ideaal voor de oestervissers.

Droogvallen met een platbodem

Een van de unieke eigenschappen van een platbodem zeilschip is uiteraard de platte bodem. Ga je een platbodem zeiljacht in Friesland huren dan moet je echt richting Waddenzee zeilen en zorgen dat je vooraf van de wisseling van de getijden op de hoogte bent. Zoek er een zandbank op en laat het schip droogvallen op het Wad. Een absolute beleving die je niet mag missen. Je stapt lachend van het zeiljacht af en gaat een stukje wandelen op de bodem van de Waddenzee!

lemster_aakFoto: Tydtverdryf

Varen buiten de vaargeul in Friesland

Als je een platbodem in Friesland gaat huren dan heeft dat nóg een groot voordeel. Want als je in Friesland op de Friese meren gaat zeilen dan moet je gebruik maken van de vaargeul. Maar met een ondiepe platbodem mag je ook buiten de vaargeul varen. Op zich ook weer een extra beleving van het zeilen met een platbodem dus.

Meer voordelen van een platbodem huren

Een groot voordeel van het huren van een platbodem t.o.v. andere zeiljachten is zeker de binnenruimte. Door het brede lichaam van de boot is het binnenschip erg ruim en breed. Dat levert een heerlijk ruime salon op en natuurlijk ook ruime slaapplaatsen en andere ruimtes. Ook het dek is ruimer dan de slanke snelle polyester broers en zussen.

Proefvaart zeilen op een platbodem

Mocht je nog twijfelen of lijkt het je het maar eng om met zo'n traditioneel zeiljacht het IJsselmeer en de Waddenzee op te varen, dan durven wij jouw twijfels wel weg te nemen. Want als je voor het eerst een platbodem in Friesland gaat huren dan kun je alle info krijgen via de verhuurbedrijven. Bijvoorbeeld over de gevaren op het IJsselmeer. Ook een proefvaart met een platbodem hoort hierbij tot de mogelijkheden.