Houd rekening met sportvissers die de boten vaak niet zien aankomen.

Samen genieten van het water!

Houd rekening met sportvissers

Als we een boot gaan huren voor een dagje varen of een welverdiende vakantie op het water, dan zien we altijd wel sportvissers langs de kant zitten. Omdat wij vinden dat iedereen op zijn eigen wijze van het water moet kunnen genieten, hebben we dit artikel geschreven. Op deze pagina richten we ons op de zgn. “witvissers”.

Samen genieten van het water

De witvissers zijn herkenbaar aan de wijze waarop zij vissen én aan de hengels en stoel of viskist. Deze sportvissers zie je meestal op een viskist zitten met een “feederhengel” of “vaste stok”.

De feederhengel is een soort fijngebouwde werphengel voorzien van een metalen voerkorfje, waarmee de vissers hun voer en aas op de grote kanalen en meren op afstanden van wel 50 tot 60 meter kunnen werpen. Gemiddeld wordt er met “de Feeder” van zo'n 15 tot 65 meter afstand vanuit de wal gevist.

Aquastar11_Adraan_feeder
↑ De Aquastar 11 van Yachtcharter 2000 in Heerenveen

Lange afstandsvissers

Als zij op deze afstanden vissen, dan halen ze de lijn meestal wel binnen als er boten passeren. Maar als de sportvissers enigszins verscholen op zo’n prachtige visstek tussen het riet zitten, en er plots een motorboot of zeilboot tevoorschijn komt, dan is het kwaad al geschied.

De sterke gevlochten lijn of dikke nylon lijn komt dan in de schroef van de boot of slaat op andere wijze vast aan uitstekende delen. De vislijn wordt door de boot meegetrokken en kan samen met de metalen voerkorf schade aan de boot aanbrengen. Ook is de kans aanwezig dat de feederhengel van de visser zal breken.

Vaak kun je vanuit de boot de vissers al vroegtijdig zien zitten doordat de hengels voor de rietkragen uitsteken. Je kunt jouw boot aan hen laten zien door iets verder uit de kant te varen, snelheid verminderen zodat de visser tijd krijgt om lijn in te halen of laat even een signaal horen als het duidelijk is dat de visser jou niet ziet aankomen.


Motorjacht-achter-riet

↑ Workumertrekvaart tussen Tjerkwerd en Parrega

Vaste stok vissers

Je kent ze vast nog wel, die authentieke bamboehengeltjes waar iedereen vroeger mee leerde vissen. Tegenwoordig zie je aan de waterkant peperdure hengels in superlichte materialen en lengtes van wel 14 meter. Ook deze “vaste stok vissers” zien vanuit hun stekje tussen het riet, de boten die kort aan de kant varen, niet aankomen. Neem jij hierbij dan het initiatief,  door om de hengel heen te varen. En dan graag met een ruime boog, zodat je de “voerplek” van de visser niet verstoord.

Bertus-3
↑ Mr. Bertus van Bootverhuur Kalf

Respect voor de natuur en voor elkaar

Als we op het water op deze wijze met elkaar omgaan, dan kunnen we met z’n allen volop genieten van die prachtige natuur die ons waterrijke landje te bieden heeft. Vanaf het moment dat we de boot afduwen begint het genieten van de rust en de natuur al.

Voor de sportvisserij is dat niet anders. Al hebben de meeste vissers hun uitrusting  aan de waterkant al opgebouwd als op de meeste boten nog maar weinig beweging is. Zo genieten we dus allemaal van hetzelfde fenomeen... de rust en de natuur op en rond het water in Nederland!

Deze informatie geldt is uiteraard niet alleen voor motorjachten en zeiljachten, maar ook voor open zeilboten, sloepen, kano’s en kleine motorbootjes.

Visser_feeder_zonsopkomst↑ Sportvisser werpt met de feederhengel

Sportvisserij Nederland 

De sportvisserij is meer dan alleen die mensen die we regelmatig aan de waterkant een hengeltje zien uitgooien. Met zo'n 600.000 leden behoort de sportvisserij tot de 4 grootste sporten van ons land.

Alle vissers zijn lid van een hengelsportvereniging die op hun beurt weer zijn aangesloten bij 1 van de 7 federaties die regionaal of provinciaal vanuit een professionele omgeving de belangen van de sportvissers behartigen.

Sportvisserij Nederland vertegenwoordigt de belangen van de sportvisserij in de volle breedte, op landelijk en internationaal niveau.

Misschien ben je zelf wel een visser... bekijk dan ook de pagina Vakantiehuisje aan het water huren in Friesland >>