Wat zijn de kosten voor een overnachting in een jachthaven?

De kosten van een ligplaats per dag

De kosten van het liggeld in een jachthaven

Als je een motorboot of zeiljacht gaat huren dan zul je ergens op jullie eerste vakantiedag de waterkaart moeten uitvouwen of aanklikken, want je zult toch een eindlocatie voor dag 1 van jullie vaarvakantie bepalen. Of misschien heb je al eerder gepland in welke plaats jullie die avond in een passanten-jachthaven willen aanleggen om de nacht door te brengen.

Dat komt vast allemaal prima in orde. Maar hoe zit dat eigenlijk met de kosten voor een nachtje in de passanten-jachthaven? 

Hoe worden de kosten voor een nachtje in de jachthaven berekend?

De kosten van een ligplaats in de jachthavens, ook wel liggeld genoemd, verschillen nogal. Dit klinkt in eerste instantie wellicht een beetje vreemd, maar het gaat met een ligplaats voor een motorboot of zeilboot niet anders dan met alles wat we kopen, huren of gebruiken.

Hebben we het over een basic ligplaats, wel of geen stroom, hoe is de locatie, zijn er extra faciliteiten zoals douches en toiletten, speelvoorzieningen voor de kinderen, etc. En vooral... wat is de lengte van jullie boot? Want meestal worden de basiskosten berekent op de lengte van jouw boot.

Allemaal zaken die de prijs van een ligplaats in een passantenhaven beïnvloeden. Over het algemeen maakt het voor de kosten van een jachthaven overigens niet veel niet uit als je een boot aanlegt in het voorseizoen of dat je gaat varen in de zomervakantie >>.

Wat betekent liggeld nu eigenlijk precies?

Liggeld betaal je als je met een boot aanlegt op een ligplaats in een jachthaven / passantenhaven of op andere aanlegplaatsen waar het is toegestaan om de nacht door te brengen in een boot. Het aanleggen, ondehouden en runnen van de haven en alle voorzieningen vragen een fikse investering voor de ondernemer of gemeente, waardoor er uiteraard betaald moet worden om hier aan te leggen en met een boot te overnachten in de jachthaven.

Particuliere- of gemeentelijke ligplaats

De kosten van het liggeld zijn afhankelijk van een aantal zaken:

  • De aanwezige faciliteiten.
  • De locatie. Ligt de jachthaven in een populaire toeristenplaats of op een functionele locatie, puur om de nacht door te brengen
  • Het luxe-niveau van de jachthaven. Vaak beschikt een luxe jachthaven over prachtig sanitair, horecagelegenheid, etc...
  • Zijn de ligplaatsen in een jachthaven van een zakelijke uitbater of is het een gemeentelijke jachthaven? Vaak hebben de gemeentelijke jachthavens prima basisvoorzieningen zoals degelijke aanlegplaatsen, stroomvoorzieningen, douches, toiletten, etc. 


De kosten van de ligplaatsen voor een boot

Gemiddeld berekenen de jachthavens voor het liggeld in een jachthaven inclusief stroom circa € 1,50 tot € 2,50 per meter van de boot, per nacht. Soms wordt de walstroom niet in de prijs inbegrepen, maar als toeslag berekend.  De berekening wordt bijna altijd op de lengte van het schip berekend. Ligplaatsen zonder stroom kosten gemiddeld € 1,00 tot € 1,50 per meter, per nacht. Let op, deze tarieven voor het liggeld in een haven zijn exclusief toeristenbelasting. Het gebruik van het sanitair in de jachthaven wordt vaak apart berekend.

Toeristenbelasting

De hoogte van de toeristenbelasting verschilt ook per gemeente. Gemiddeld is dit ongeveer € 1,50 per persoon! De totale prijs van het liggeld is altijd wel gebaseerd op beide bedragen samen in 1 tarief. Dus: ligplaats + toeristenbelasting p.p. is het tarief van het liggeld voor een boot! En als je gaat varen met huisdieren dan wordt daar meestal ook een extra bedrag voor gerekend.

Marrekrite aanlegplaatsen in Friesland

Naast alle jachthavens in heel Nederland heeft de provincie Friesland nog een andere, zeer bijzondere optie om de nacht door te brengen. Friesland kent namelijk het Recreatieschap Marrekrite. Zij hebben in Friesland al ruim 300 schitterende aanlegplaatsen, vaak middenin de natuur. Het aanleggen en overnachten met je motorboot of zeilboot is gratis, maar jouw boot moet wel voorzien zijn van de zgn. Marrekrite wimpel. Vaak hebben de yachtcharters deze standaard per schip aangeschaft. En als dat ziet zo is, dan kun je deze online bestellen bij het Recreatieschap Marrekrite.

<< Alles over de Marrekrite aanlegplaatsen    

Varen met slecht weer, hoe dan?? >>