Een boot huren tijdens de coronacrisis

Varen tijdens de coronacrisis

Door het coronavirus staat heel de wereld op z’n kop. Mensen worden ziek en een deel daarvan komt zelfs te overlijden. Het belangrijkste is dat iedereen gezond blijft en in een veilige situatie verkeerd. Maar we snappen ook dat je je zorgen maakt om het coronavirus en wat de gevolgen dan zijn voor jouw vakantieplannen op het water. Daarom proberen wij je in dit artikel duidelijkheid te geven over het huren van een boot tijdens de coronacrisis. Zo kun je in ieder geval gezond en veilig het water op. 

Kan mijn vakantie op of aan het water doorgaan?

In de meeste gevallen kan jouw vakantie doorgaan. Schepen en vakantiehuisjes blijven beschikbaar voor gasten, mits de strikte regels in acht genomen worden om jouw verblijf veilig te laten verlopen. Deze regels kunnen dagelijks aangepast worden als de situatie daar aanleiding toe geeft. Voor de meest actuele informatie over maatregelen omrent het coronavirus in Friesland, kijk je op: https://www.veiligheidsregiofryslan.nl/coronavirus/

Boot huren tijdens coronavirus

Wat zijn de regels?

1. Je houdt zowel binnen als buiten altijd 1,5 meter afstand.
2. Kinderen en jongeren tot 18 jaar hoeven onderling geen afstand te houden.
3. Personen uit hetzelfde huishouden hoeven geen 1,5 meter afstand te houden.
4. De aankomst- en vertrektijd wordt afgestemd met de verhuurder. Zo kunnen zij voorkomen dat er grotere aantallen huurders tegelijk aanwezig zijn in de haven.
5. Was je handen bij aankomst en vertrek en daarna regelmatig langer dan 25 seconden met water en zeep.
6. De instructie/ proefvaart wordt alleen gehouden met de hoofdhuurder/ kapitein of huurder van het huisje in het kantoor. 
7. Wanneer er meerdere mensen op het terrein aanwezig zijn, zorg dan voor voldoende afstand of laat je reisgezelschap in de auto wachten. Bij enkele verhuurders is het mogelijk om te wachten in een afzonderlijke locatie waar een minimale afstand van 1,5 meter in acht genomen kan worden. 
8. Natuurlijk zijn verhuurders hartstikke blij met jullie komst, maar helaas kunnen zij geen handen schudden of een elleboogje geven. 
9. Boten en huisjes zullen extra goed gereinigd en gedesinfecteerd worden. Voordat je de boot of het huisje weer verlaat, graag met een warm sopje afnemen. Linnen e.d. wordt op 60 graden gewassen, waardoor virussen niet overleven. Verblijfsruimtes en de zogenoemde handcontactpunten als lichtknopjes e.d. worden met een professioneel reinigingsmiddel schoon gemaakt. 
10. Je houdt de algemene Corona maatregelen, zoals de overheid deze heeft opgelegd, ook tijdens jouw vaarvakantie in acht.

In heel Nederland geldt een avondklok. Van 22.00 uur 's avonds tot 04.30 uur 's ochtends is het verboden om zonder geldige reden op straat te zijn. 

Is het toegestaan om met meerdere huishoudens een boot te huren?

Ja, mits men een afstand aanhoudt van tenminste 1,5 meter. Bij personen die een gezamenlijk huishouden vormen geldt dit niet. De regel geldt als volgt: degene die in de publieke ruimte of een vaartuig een samenkomst organiseert, dat de deelnemers te allen tijde tenminste 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden. Voor deelnemers geldt ook dat ze in de publieke ruimte, waaronder dus vaartuigen, tenminste 1,5 meter tot elkaar moeten houden. Gezinnen hoeven deze afstand dus niet te houden en kinderen en jongeren tot en met 18 jaar ook niet.

Kan ik mijn vaarvakantie annuleren?

Zolang je zelf niet besmet bent of het vermoeden hebt dat je besmet bent geraakt met het coronavirus, is er geen reden om de geboekte reis te annuleren. Als je door eerdere ziekten tot een risicogroep behoort, moet je rekening houden met je reisplannen en adviseren wij je tijdens het verblijf aan boord contact met grotere groepen en bijeenkomsten van mensen te vermijden. Alle verhuurders houden de situatie omtrent het coronavirus en de aanbevelingen van de gezondheidsautoriteiten nauwlettend in de gaten. Wees gerust dat veiligheid en gezondheid van jullie en de medewerkers de absolute prioriteit heeft. Een vaarvakantie behoort niet tot de risicogroepen van de Nederlandse overheid. Mits je je aan de bovenstaande regels houdt. Informeer vooraf bij de verhuurder naar hoe zij met bepaalde situaties en eventuele annulering e.d. omgaan. 

Motorboot huren

Wat moet je doen tijdens je verblijf?

1. Was je handen regelmatig en langer dan 25 seconden met water en zeep. Ook kun je je handen regelmatig desinfecteren.
2. Hoest en nies in een papieren zakdoekje of aan de binnenkant van je elleboog.
3. Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze daarna gelijk weg.
4. Wij raden je aan om niet te dicht bij andere vaartuigen te gaan liggen en ook niet te dicht bij plekken op passantenplekken in jachthavens.
5. Maak een melding als iemand ziek is door telefonisch contact op te nemen met de plaatselijke huisarts en informeer de beheerder/ eigenaar van het watersport- of recreatiebedrijf. 

Krijg je uitleg op het schip of over het vakantiehuisje?

Hier gaat iedere verhuurder anders mee om. Er wordt uitleg gegeven op het schip alleen met de hoofdhuurder/ kapitein, maar er zijn verhuurders die geen uitleg aan boord geven zolang de corona maatregelen van kracht zijn. Enkele verhuurders hebben zelfs een instructiefilm per boot beschikbaar. Met zo’n filmpje krijg je uitleg, die je normaal van de verhuurder gewend bent. Mocht dit niet voldoende zijn, dan kan er optioneel nog uitleg op het schip plaatsvinden, maar dan alleen dus met de hoofdbestuurder en de 1,5 meter wordt in acht genomen. Wanneer je een vakantiehuisje huurt, wordt er uitleg gegeven in een aparte ruimte met één persoon. 

Zeilen in Friesland

Supermarkten en restaurants onderweg

De supermarkten zijn gewoon open. Bij een bezoek aan de supermarkt heb je je te houden aan bepaalde regels. Je moet alleen boodschappen doen, dus neem je familieleden niet mee. Iedereen moet een winkelwagen pakken en je moet een bepaalde route in de winkel volgen. Ook is het dragen van een mondkapje verplicht in alle openbare en overdekte ruimten. Restaurants zijn momenteel alleen open voor afhalen en bezorgen. Informeer daarvoor bij de restaurants in de plaatsen waar je vaart. 

Sanitair

Het vakantieplezier moet op een verantwoorde wijze kunnen gebeuren. De meeste vakantiewoningen, chalets en motorboten beschikken over een eigen sanitair. Het sanitair in de jachthavens is vanaf 1 april geopend.