Varen met slecht weer

Neem geen risico's bij slecht weer

Motorjacht huren

Wanneer je je vakantie in Nederland viert, weet je eigenlijk nooit of het mooi weer wordt. De laatste paar zomers zijn schitterend geweest en dan begon het mooie weer al in het voorjaar. Maar helaas kan er ook veel regen vallen in ons prachtige kikkerlandje. Ik snap dat wanneer je een vaarvakantie gepland hebt staan en de weersvoorspellingen niet mooi zijn, je toch even in de stress schiet bij het openen van Buienradar. Maar dat is nergens voor nodig, want een vaarvakantie is ook fantastisch met wat minder mooi weer. Er valt namelijk genoeg te beleven! Op deze pagina geven wij je een aantal tips. 

Veiligheid voor alles

Yes! Jullie vakantie is begonnen. Je hebt er waarschijnlijk al heel lang naar uit gekeken. Je verlaat de haven met een gehuurde motorjacht of zeiljacht en ja hoor… de regen valt met bakken uit de lucht. Je ziet je vakantie nu waarschijnlijk letterlijk en figuurlijk het water invallen. Maar maak je geen zorgen over de regen, want na regen komt zonneschijn, toch? Het belangrijkste is dat je met slechte weersomstandigheden let op de veiligheid. Vooral als je voor de eerste keer een boot huurt. Je kan te maken krijgen met gladheid op de boot en je zicht kan verslechteren. Men spreekt van een slecht zicht bij een zicht van minder dan 1.000 meter op de hoofdvaarwegen en minder dan 400 meter op de andere vaarwegen. Dit wordt door de handhavende instanties aangehouden als richtlijn. Er gelden wel een aantal regels bij varen met slecht zicht.

Vaarvakantie

Wat te doen met slecht weer?

Begin je het slechte weer al een beetje zat te worden? Wij geven je hieronder een aantal tips wat jij met je familie, vrienden en/of kinderen kunt ondernemen bij slecht weer.

• Bezoek een tropisch zwemparadijs. Buiten is het misschien niet echt tropisch, maar in een tropisch zwemparadijs is het heerlijk warm en krijg je zeker het gevoel of je op een paradijselijk strand ligt. Ben je op vaarvakantie met kinderen? Ook voor hun is het leuk om zo nu en dan activiteiten te ondernemen.

• Bezoek een gezellig restaurantje aan het water. Waarschijnlijk zal het lekker rustig zijn met die regen die op de ramen tikt, terwijl jij een heerlijk kopje koffie neemt met een huisgemaakt taartje. Of iets anders natuurlijk…

• Ga naar de bioscoop. Waarschijnlijk heb je vast wel een TV aan boord, maar met slecht weer heb je daar vast al naar gekeken. Sla een flinke bak popcorn in en de filmmarathon kan beginnen!

• Doe iets wat je anders niet zo vaak doet. Denk aan bowlen, naar een klimhal, escape room, lasergamen, paintballen of karten. Er zijn genoeg binnen activiteiten te bedenken.

• Spelletjes spelen. Hebben jullie kaartspellen of bordspellen meegenomen aan boord? Hou een spelletjesmarathon en de winnaar krijgt een kleinigheidje naar keuze. 

• Bezoek een museum. Dit vind je misschien suf klinken, maar een museum kan echt superleuk en interessant zijn. Of wat dacht je van Madame Tussauds in Amsterdam. 

• Shoppen! Misschien dat de heren en de kids hier niet zo blij van worden, maar vrouwen zeker wel, toch? Winkel in winkel uit en je hebt niet eens door dat het slecht weer is. 

Een sloep geboekt met slecht weer?

Heb je een sloep geboekt en slaat plotseling het weer om? In plaats van stralende zon, stormt het en regent het pijpenstelen? In dit geval bel je de verhuurder ruim van tevoren, zodat de verhuurder de sloep kosteloos op een hopelijk mooiere dag kan om boeken. Mocht je een sloep met een kap hebben geboekt, dan kan er droog in doorgevaren worden. Er is altijd wel een passende oplossing.

Sloep huren

Zoals je hebt kunnen lezen, is varen met slecht weer echt niet het einde van de wereld. Het is zeker jammer, maar er valt genoeg te beleven! Regen en onweer geeft ook een gezellige sfeer als je bijvoorbeeld ’s avonds in de boot nog even een drankje doet. Het getik op het raam, het weerlicht in de verte… Tja, ook dat hoort een beetje bij de Nederlandse zomer toch?